Jogurt koliko ima proteina, kalcijuma, kalorija, šećera
MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac 

Koliko puta ste popili jogurt ove nedelje? Ili ga dodali nekom smutiju koji pravite za doručak?

Jogurt se smatra super-zdravom namirnicom, ali kao i sve što jedemo ili pijemo, može da ima i krajnje nezdrav "pojavni oblik".

Brojke kažu ovako, imajte u vidu da su podaci za jednu šolju, dakle oko 250 mililitara, i da se odnose na jogurt sa smanjenim procentom mlečne masti:

Šolja jogurta ima 143 kalorije, 3,5 grama masti, 2 grama zasićenih masti, 12 grama proteina, 16 grama ugljenih hidrata, 16 grama šećera i ne sadrži vlakna.

"Dnevna doza" jogurta zadovoljiće i 40 odsto potreba vašeg organizma za kalcijumom, što je odlično za zdravlje kostiju, kao i 11 odsto dnevnih potreba za kalijumom.

Ali, 16 grama šećera deluje kao prilično velika količina… Ipak, jogurt prirodno sadrži šećer, i to nije šećer kojeg treba da se plašite, jer je u dobroj ravnoteži sa količinom proteina, kalcijuma i kalijuma s kojim ide "u paketu".

S druge strane, "voćni" jogurti, kupovni, nisu dobar izbor. Sadrže suviše dodatog šećera i zaslađivača različitih vrsta i ova dobra proporcija koju ima običan jogurt je narušena na vašu štetu.

Imajte u vidu da ako pijete "običan" jogurt dobijate mnogo više od kalcijuma i proteina - "dobre bakterije" kojih ima u izobilju pozitivno utiču na vaše organe za varenje i imuni sistem.

Studija iz 2012. u kojoj je učestvovalo više od 120.000 ljudi koji nisu imali višak kilograma i nisu patili ni od kakve hronične bolesti, pokazala je da redovno konzumiranje jogurta umanjuje rizik od gojaznosti, i to najverovatnije upravo zahvaljujući dobrim bakterijama koje sadrži, a koje nam dovode varenje u red!

Druga istraživanja pokazala su da jogurt nakon samo četiri nedelje redovnog konzumiranja pozitivno utiče na naš mozak, kao i da smanjuje rizik od bolesti srca, infarkta i moždanog udara i to čak i kod onih koji popiju svega dve šolje jogurta nedeljno.

U poslednje vreme, popularan je i "grčki jogurt", ali što se nutritivne vrednosti tiče, "grčki" i "običan" su tu negde, iako grčki ima malo više proteina:

Jedna porcija od 250 mililitara grčkog jogurta ima 166 kalorija, 4 grama masti, 3 grama zasićenih masti, 23 grama proteina, 9 grama ugljenih hidrata, 8 grama šećera, i ne sadrži vlakna.

Grčki jogurt ima dakle više proteina od običnog, manje ugljenih hidrata i šećera, i možda je za nijansu bolji izbor ukoliko vodite računa o unosu ugljenih hidrata.

S druge strane, ima i gotovo upola manje kalcijuma od običnog jogurta.

Ali, oba su vrlo zdrava i možete prosto da odaberete onaj koji vam se više dopada.

Jedini jogurti koje bi trebalo da izbegavate su oni voćni (ako volite voće u kombinaciji s jogurtom, dodajte ga sami, tako nećete piti nešto nakrcano veštačkim zaslađivačima) i oni s minimalnim procentom mlečne masti, jer se u njih često dodaje mnogo šećera da bi se dobio prijatan ukus, piše Women's Health.

Ipak, lekari se slažu da je najbolji izbor delimično obran jogurt, koji bi trebalo da pijete jednom dnevno. Tako ćete izvući najbolje iz ovog zdravog i ukusnog napitka.

Brza pita s jogurtom