Evo šta može da se desi ako "precrtate" mleko i mlečne proizvode.
U poslednje vreme, sve više ljudi izbacuje iz ishrane pojedine namirnice. Od glutena, preko mlecnih proizvoda do šecera, sve je više "nepoželjnih" na toj listi.
I dok oni koji su stvarno netolerantni na gluten ili laktozu, na primer, nemaju mnogo izbora, oni koji bilo koju namirnicu iz ishrane izbacuju iz pomodarstva prave veliku grešku.
Ovo se narocito odnosi na ljude koji reše da prestanu da konzumiraju mleko i mlecne proizvode verujuci da im oni loše uticu na ten ili da se zbog njih goje.
Ako niste netolerantni na glukozu, moglo bi se desiti da postanete ako prestanete da jedete mlecne proizvode.
Istina je da veliki deo populacije ima problema sa varenjem laktoze, jer im telo ne stvara dovoljno laktaze, enzima koji je razlaže.
Generalno, deca mlada od pet godina imaju dovoljno ovog enzima, ali kako starimo, njegov nivo se smanjuje. Ipak, kad konzumiramo mlecne proizvode, dobre bakterije u našim crevima stvaraju laktazu i sve funkcioniše kako je priroda udesila.
"Bakterije u našim crevima moraju da se hrane da bi preživele", objašnjava dr Denis Savajano sa Perdju univerziteta.
"Osobe koje su navikle da jedu mlecne proizvode imaju više enzima laktaze, cak šest do osam puta više od onih koji ne konzumiraju mleko i mlecne proizvode, i samim tim vare ih mnogo efikasnije", objašnjava on.
Ali, ako izbacite mlecne proizvode iz ishrane na duže vreme, nivo laktaze ce opasti i sledeci put kad ih budete jeli imacete probleme sa varenjem.
Lekari zbog toga savetuju da ne uskracujete sebi mlecne proizvode ako za to nemate medicinski razlog.
A ako ste to vec uradili, a predomislili ste se, uvodite ih ponovo postepeno i imajte u vidu da recimo jogurt i tvrdi sirevi imaju mnogo niži nivo laktoze nego mleko, pa ce vam biti lakše da ih svarite, prenosi "Indipendent".