Brnabić zadovoljna Srbijom, zapanjena Kosovom

Autor:

Godišnji izveštaj Evropske komisije je dobar i pozitivan za Srbiju, u najvećem delu oslikava kakva je ona danas sa svim prednostima i manama i navodi poslove koji još predstoje, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

30
A- A A+

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon što je šef delegacije EU Sem Fabrici uručio izveštaj EK, Brnabić je rekla da je zadovoljna trenutnim stanjem.

"Na nama je da uvek radimo bolje i brže", poručila je Brnabić.

Izvor: Tanjug

Javna uprava mora brže

Govoreći o napretku u oblasti ekonomije, kaže da je najviše učinjeno u fiskalnoj konsolidaciji i održavanju fiskalne discipline, da je srpsko tržište uređenije i da je bolji ambijent za investicije. Ona se saglasila sa ocenom iz izveštaja da Srbija treba da sprovede još neke strukturne reforme, te da će upravo zbog toga biti sklopljen još jedan aranžman sa MMF da bi se adresirale reforme koje treba nastaviti. Dobro je, ocenjuje, što se u izveštaju konstatuje da su uslovi na tržištu rada poboljšani da je to dobro zbog novih radnih mesta, te istakla da smanjenjem nezaposlenosti polako dolazimo do cilja, a to je otvaranje novih radnih mesta. U oblasti javne uprave, kaže Brnabić, napredujemo nedovoljno brzo.

Navela je da će se Srbija boriti da što bolje ispuni preporuke, kako bi bio ostvaren što veći broj poglavlja u pregovorima sa EU.

Kaže da je najveći napredak Srbija ostvarila u oblasti ekonomije, da se u izveštaju konstatuje izvestan napredak u oblasti vladavine prava, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i izrazila zadovoljstvo što je prepoznata konstruktivna uloga Srbije kada je reč o regionalnoj saradnji.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog izvesnog napretka u oblasti vladavine prava, ali je i ustvrdila da je Srbija u toj oblasti postigla bolji napredak nego što je to konstatovano u izveštaju.

Međutim, ona je navela da je "zapanjilo" što je u izveštaju Evropska komisija prepoznala napredak Prištine u osnivanju ZSO, a istovremeno se ne prepoznaje da je Srbija usvojila tužilačku strategiju za ratne zločine i ustavne amandmane.

Ti napreci za Srbiju se ne prepoznaju zato što je to učinjeno nakon izveštajnog perioda na koji se odnosi izveštaj EK, od kraja 2016. do početka 2018.

"Prepoznaje se napor Prištine koji se desio mesecima nakon izveštajnog perioda 4. aprila dok se za Srbiju traži i da usvoji i implementira zakone, a za Prištinu je dovoljno da iskaže nameru da bi se to prepoznalo kao napredak", podvukla je premijerka.

Izvor: Tanjug

Fabrici: U Izveštaju nema roka za sporazum s Prištinom

U godišnjem Izveštaju Evropske komisije ne pominju se nikakvi rokovi za postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, izjavio je danas šef Delegacije EU Sem Fabrici. "Izveštaj pominje samo podsticaj da se ide napred u procesu pregovora kako bi se došlo do sveobuhvatnog sporazuma", rekao je Fabrici, a na primedbu Brnabićeve da se u Izveštaju prepoznaje napredak Prištine u osnivanju ZSO, ali ne i to što je Srbija usvojila tužilačku strategiju za ratne zločine i ustavne amandmane, Fabricio je "nismo pravili nikakvu selekciju, svakako će ta dešavanja biti u sledećem Izveštaju".

Ona je istakla da Srbija zato traži jednake standarde kada je reč o evropskim vrednostima i da će postavljati pitanje zašto nisu uvršćene u izveštaj i oni poslovi koje je Srbija uradila van izveštajnog perioda.

OCENA EU o Srbiji: Ekonomski šampion, a ostalo...

Govoreći o regionalnoj saradnji, Brnabić je rekla da je Srbija učinila ogroman napor da sačuva "hladnu glavu" u teškim okolnostima među kojima su najteže hapšnje i otmica Marka Đurića i brutalno nasilje nad srpskim stanovništvnom na KiM.

"Drago mi je da je to prepoznato u izveštaju, Srbija je posvećena regionalnoj stabilnosti i učiniće sve da je očuva uprkos svim negativnim stvarima i porukama koje se šalju Srbiji, mi ćemo ostati smireni i otvoreni za dijalog", rekla je premijerka.

Kaže da je važno da nastavimo sa reformama zbog Srbije i njenih građana a ne zbog EU.

"Vlada Srbije će se držati tih načela, idemo što brže možemo, ali ne na način da brzina ugrozi kvalitet reformi", ukazala je Brnabić.

Povezano

Sve vesti