• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bićemo lideri u regionu, stižu nove lokomotive"

Izvor MONDO/Agencije

Akcionarsko društvo za železnički prevoz robe "Srbija kargo" kupilo je osam višesistemskih lokomotiva kompanije Simens AG Austrija" za skoro 32 miliona evra.

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović kaže da je to prva nabavka najmodernijih lokomotiva posle više od 30 godina koja će omogućiti Srbiji lidersku poziciju u regionu.

Sredstva su obezbeđena iz kredita EBRD, a nove višesistemske lokomotive biće isporučene do kraja marta 2019. godine, a Mihajlović kaže da je to mnogo brže nego što je prvobitno bilo planirano.

Mihajlović je, nakon što su predstavnici "Srbija kargo" i Simensa potpisali ugovor rekla da tom kupovinom Srbija stiče komparantivnu prednost u odnosu na zemlje regiona.

"Srbija će biti jedina zemlja u regionu koja će imati ovako moderne višesistemske lokomotive", kaže Mihajlović i naglašava da time Srbija stiče prednost i u samoj Transportnoj zajednici koja je osnovana i čije je sedište u Beogradu.

Navela je da je oko 300 kilometara pruga rehabilitovano, trenutno je u rehabilitaciji oko 100 kilometara , dok do kraja maja počinje rehabilitacija još oko 300 kilometara pruga, te da je visina investicija u železnicama oko pet milijardi evra.

Kakva “munja”! Konačno na srpskim prugama

"Stižu bolji dani za železnice", poručila je Mihajlović i izrazila očekivanje da će 86 mladih mašinovođa koje je Srbija kargo primila prošle godine imati prliku da upravljaju novim lokomotiva, te da ćemo krenuti put boljeg i razvijenijeg karga.

Kaže i da "Srbija kargo" ne dobija subvencije Vlade Srbije i ističe da je Srbija na fantastičnom položaju i da je zato važno da razvijamo i naše pruge ali i predzueća železnice.

Ugovor o kupovini novih lokomotiva potpisali su u Železničkom muzeju v.d.generalnog direktora Dušan Garibović i predstavnici kompanije Simens, tehnički direktor Grupacije Mobiliti Karl Štraser i komercijalni direktor Grupacije Mobiliti Geogr Novak Gelter.

Garibović je rekao da je potpisivanje tog ugovora veliki i značajan događaj koji srpska železnica čeka godinama, te da će nove višesistemske lokomotive učvrstiti lidersku poziciju Srbije u regionu.

"Nećemo na tome stati", poručio je Garibović i naveo da je cilj optimalnih 3.000 vagona i 80 elektro i dizel lokomotiva.

Najavio je da će u narednih četiri do pet godina "Srbija kargo" iz sopstvenih izvora uložiti više od 50 miliona evra za remont dizel i elektro lokomotiva koji će saobraćati po rekonstruisanim i modernizovanim prugama.
Srpska železnica je, kaže, bila, jeste i biće deo evropske železnice, a nabavka novih višesistemskih lokomotiva omogućiće joj da bude na mapi železnica Evrope.

Generalni direktor Simensa Udo Ajhlinger rekao je da je ugovor sa "Srbija kargo" jako značajan za tu kompaniju i prekretnica za naredne poslove koji se planiraju u Srbiji, uključujući i posao planiran u Kragujevcu.

"Sa novim lokomotivama moći ćete da prevozite prugama od Soluna do Evrope", rekao je Ajhlinger i dodao da je njegova lična želja da prisustvuje isporuci novih višesistemskih lokomotiva Srbiji.

Multisistemske Vectron lokomotive ispunjavaju evropske standarde po pitanju ekologije, buke, uštede energije i vrlo su prilagodljive. Opremljene su nacionalnim sistemima za kontrolu vozova, a imaće i evropski sistem za tu kontrolu.

Biće proizvedene u fabrici kompanije "Simens" u Minhenu.


Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

LaneNS

Madjari imaju TRAXX, Slovenci TAURUS, Rumuni imaju nove lokomotive iz svoje fabrike ELECTROPUTERE.

Ejpril O Nil

Zorana nema botove?

Bar.

Aj vise sa tim lidetstvom u ovo u onom..... Daj da budemo lideri u standardu i pravdi.

special image