MONDO/Beta

Srebrenica: "Plavi šlemovi" odustali od tužbe

Autor:

Više od 200 holandskih pripadnika mirovnih snaga UN, zaduženih 1995. da štite civile u Srebrenici gde je ubijeno oko 8.000 ljudi, odustalo je od krivičnog gonjenja holandske države, saopštio je danas njihov advokat.

4
A- A A+

holandija, amsterdam, kanal Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Oko 230 holandskih "plavih šlemova" zatražilo je 2017. od holandske države najmanje 22.000 evra odštete za svakog od njih. Oni su naveli da i dalje trpe traume i da su marginalizovani u društvu posle masakra 1995. koje je međunarodno pravosuđe okvalifikovalo kao genocid.

Odluka o povlačenju tužbe usledila je posle izjave holandskog ministra odbrane Anka Bijlevelda početkom godine o otvaranju istrage o traumama koji su pretrpeli pripadnici holandskih mirovnih snaga.

"Dovoljno smo uvereni da je naša žalba krenula dobrim putem i zbog toga odustajemo od daljeg gonjenja", rekao je njihov advokat Mikael Ruperti, prenosi holandski list "Telegraf" (De Telegraaf).

Ruperti je rekao da su njegovi kliijenti prošli godine kada su podneli žalbu, naveli da trpe "razne posledice u svojim životnim aktivnostima" smatrajući da je Ministarstvo odbrane za to odgovorno.

Sud: Holandija kriva za 300 žrtava u Srebrenici

Ministarstvo još nije saopštilo rezultate najavljene istrage ali je ministar rekao da je to "važna istraga koja će doprineti pronalasku rešenja".

Holandsko pravosuđe je 2017. proglasilo holandsku državu delimično krivom za smrt 350 muslimana u BiH tokom masakra u Srebrenici.

Holandija pred Hagom odbacila odgovornost za Srebrenicu

Srebrenica je tokom rata u BiH (1992-1995) bila proglašena zaštićenom zonom, a čuvala ju je jedinica holandske vojske u sastavu međunarodnih snaga UN raspoređenih u BiH.

Lako naoružani, holandski vojnici, koji nisu imali podršku iz vazduha i koji su bili pod vatrom, bili su prinuđeni da napuste enklavu prepuštajući je snagama bosanskih Srba koji su odveli i ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka.

Povezano

Sve vesti