Ko STVARNO ne treba da jede gluten

Autor:

Evo koje simptome ne bi trebalo da ignorišete jer često ukazuju na intoleranciju na gluten. P. S. To stanje nije isto što i celijakija.

1
A- A A+
gluten, celijakija Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac, Mario Milojević

  Gluten može biti okrutna, okrutna "ljubav" - sastojak je mnogih ukusnih jela (pomislite samo na kolače, torte, peciva, paste…), ali mnogi nakon konuzumacije namirnica koje ga sadrže plate skupu cenu.

Izbacivanje glutena iz ishrane samo zato što je to sad "u modi" nije pametno, naravno, ali ako primetite neke od ovih simptoma posle jela… Možda bi trebalo da se posavetujete sa lekarom.

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu, i neki ljudi vare ga vrlo, vrlo teško, objašnjava za Women's Health dr Rabia de Latur, gastroenterolog sa Njujorške škole medicine.

Najveće probleme gluten stvara osobama koje boluju od celijakije, autoimunog poremećaja kod kojeg konzumiranje namirnica koje sadrže gluten izaziva oštećenja tankog creva. Ovaj poremećaj pogađa otprilike jedan odsto opšte populacije, pokazuju podaci međunarodne Fondacije za celijakiju.

Sve što treba da znate o celijakiji

Ali, gluten utiče i na ljude koji su netolerantni na njega, što je stanje poznato i kao "ne-celijačna osetljivost na gluten". Ovo stanje pogađa od 0,5 do 13 odsto opšte populacije, pokazale su dve nove studije objavljene u stručnom žurnalu Gastroeneterologija.

Suština razlike između ovog stanja i celijakije je u tome što osobe koje su netolerantne na gluten imaju iste simptome kao osobe koje pate od celijakije, ali kod njih ne dolazi do fizioloških promena u vidu oštećenja površine tankog creva i samim tim nedovoljno dobre apsorpcije hranljivih sastojaka, objašnjava dr De Latur.

Uz to, za razliku od celijakije kod koje je moguće postaviti definitivnu dijagnozu, intolerancija na gluten ne može se tako neopozivo dokazati.

"Netolerancija na gluten nije dovoljno proučena, ali ne bi trebalo olako je odbacivati", objašnjava dr De Latur. "U suštini, do ove dijagnoze se dolazi eliminacijom. Ukoliko se testovima krvi i endoskopskim pregledima dokaže da nije u pitanju celijakija, a odgovarajući simptomi postoje, onda je u pitanju intolerancija na gluten."

Evo devet najčešćih simptoma koji ukazuju da biste mogli biti intolerantni na gluten, pa ako ih primećujete - pravac kod lekara:

Ne možete da pojedete tanjir paste, a da vam posle ne bude muka, ili da nemate grčeve u stomaku. Ili hleb. Ili kolače. Stvar je u tome što su bolovi u stomaku, mučnina i grčevi nakon konzumacije namirnica koje sadrže gluten, među najčešćim simptomima intolerancije na gluten.

Ako niste sigurni šta izaziva nelagodnost, ne bi bilo loše da neko vreme vodite detaljan dnevnik ishrane, da biste mogli da identifikujete "okidače".

Patite od nadimanja. Nadimanje može izazvati mnogo toga, od hormona do mahunarkui, ali ako ne varite gluten kako treba, stomak će vam biti osetljiv i nadut, naročito posle obroka koji su sadržali namirnice sa glutenom

Koža vam je suva i peruta se. Iako nema naučnih studija kojima je ovo nepobitno dokazano, mnogi ljudi koji su osetljivi na gluten, imaju problematičnu kožu, jako, jako suvu, skloni su osipima, aknama, ekcemu.

Gubite kilograme iako se ne trudite da smršate. Nevoljan gubitak kilograma je jedan od prvih simptoma celijakije, jer kad je oštećena površina tankog creva, organizam ne može da apsorbuje dovoljno hranljivih sastojaka iz hrane koju jedete.

Iako netolerancija na gluten ne izaziva ovakva oštećenja, osobe koje pate od nje ipak često jedu manje i ređe, jer mnoge namirnice kod njih izazivaju neprijatne simptome, pa se gubitak kilograma desi "sam od sebe".

Imate problema sa koncentracijom. "Osetljivost na gluten može biti primarno, a ponekad i isključivo, neurološka bolest", navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu "Lanset".

Poremećaji pažnje (ADHD) često se povezuju sa osetljivošću na gluten, slaže se i dr De Latur.

Često ste loše raspoloženi. Promene raspoloženja, osećaj depresije i/ili anksioznosti nakon konzumacije namirnica koje sadrže gluten takođe su simptomi koji ukazuju na netoleranciju na gluten.

Studija iz 2014. dokazala je da nakon samo tri dana konzumiranja hrane koja sadrži gluten osobe koje su netolerantne na gluten pokazuju značajan porast depresivnih simptoma.

Imate problema sa stolicom. Ako imate utisak da se periodi konstipacije smenjuju sa periodima dijareje, i tako u krug, to može biti znak da ste netolerantni na gluten. U svakom slučaju, bilo kakva promena u navikama koje se tiču odlaska u toalet koja potraje duže od nedelju dana zahteva odlazak kod lekara.

Imate problema sa pamćenjem. Jedan od primarnih neuroloških simptoma koje prijavljuju osobe koje su osetljive na gluten je "mutan" osećaj u glavi, kao da ne mogu jasno da razmišljaju i imaju poteškoća sa pamćenjem.

Budite se umorni. Ishrana je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na naš nivo energije. Znate već, ako jedete brzu hranu, bićete umorniji nego ako jedete dobro izbalansirane obroke koji sadrže dovoljno proteina i povrća. Ali, taj osećaj iscrpljenosti može da bude i posledica intolerancije na gluten.

Istina o "zlom" glutenu

Ne mudrujte oko glutena, obiće vam se o glavu

Nije "kriv" gluten, nego moda

Povezano

Sve vesti