Baterije iz “nisan lifa” završile u stadionu

Autor:

Energetske jedinice iz električnih vozila dobile „novi život“

Iako u toku rada ne emituju štetne izduvne gasove, električni automobili nisu 100 odsto prijateljski nastrojeni prema prirodi.

Studijom čuvenog američkog univerzitata MIT-a je utvrđeno da „tesla model S“, ukupno gledano, zagađuje više okolinu od prosečnog malog gradskog automobila. Takođe, predviđa se da će električna vozila čak povećati zagađenje vazduha u Kini. Razlog – najveći procenat električne energije u zemlji, koja je globalni lider u elektromobilima, proizvodi se neekološkim sagorevanjem uglja i gasa.

Još jedna bitna tema je šta raditi sa baterijama iz rashodovanih automobila. Kako su one veoma štetne po okolinu, potrebno ih je sklasištiti ili još bolje dati im novi život.

Reno je osmislio projekat koji će pretvoriti portuglasko ostrvo Porto Santo u prvo evropsko ostrvo „bez fosilnih goriva“. Korišćenje baterije će služiti za skladištenje energije dobijene iz ostrvskih solarnih i takozvanih vetro-farmi.

Sličan slučaj je nedavno zaživeo i u Amsterdamu, tačnije na čuvenoj Amsterdam Areni, koja za mesec dana menja ime u "Johan Krojf Arena".

Nisan je u saradnji sa nekoliko energetskih kompanija i samim stadionom realizovao sistem za skladištenje energije kapaciteta 3 megavata koji će obezebeđivati pouzdanije i efikasnije snabdevanje i korišćenje energije za stadion, ali i holandsku energetsku mrežu.

Kombinujući jedinice za pretvaranje snage i baterija, koje su ekvivalent 148 jedinica za skladištenje energije iz električnog „nisan lifa“ baterija, sistem omogućava stabilniji energetski sistem, ali i kreira kružnu ekonomičnost za baterije električnih vozila.

Na ovaj način dobijen je najveći evropske sistem skladištenja električne energije.

Baterije će skladištiti energiju dobijenu iz 4.200 solarnih panela koji se nalaze na krovu stadiona. Ona će se koristi kao pomoćni energetski sistem posebno za vreme koncerata, kao i za napajanje nekoliko hiljada domanćistava.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našoj Facebook stranici – MONDO Automobili.

Povezano

Sve vesti