Vojnoj industriji dobro ide, biće i većih plata

Autor:

Izvoz odbrambene industrije od 2012. godine povećan je četiri puta, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete državnoj fabrici Teleoptik Žiroskopi u Zemunu.

4
A- A A+
garda, vojska srbije Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Vučić je istakao da je ukupan izvoz naoružanja i vojne opreme 2012. godine bio 154 miliona evra, prošle godine 569 miliona, a ove godine očekuje se više od 600 miliona evra.

Navodeći da radnici Teleoptika, fabrike za koju je rekao da je "mozak" sistema odbrambene industrije Srbije, imaju niske plate u odnosu na ostale zaposlene u odbrambenoj industriji, Vučić je najavio da će uskoro dobiti "značajno veće plate" i da će biti "nešto zadovoljniji".

Teleoptik je bio ugašena fabrika, a danas živi sa velikom nadom, rekao je Vučić, navodeći da je pre godinu i po dana usvojen plan da se za tu fabriku izdvoji novih pet miliona evra.

Prema njegovim rečima, u državnoj odbrambenoj industrijiradi oko 12.000 ljudi, a ukupno u toj oblasti ima oko 21.000 zaposlenih.

Kako trgujemo oružjem: Rusi nama, mi Amerikancima

Direktor kompanije Teleoptik Žiroskopi, Milan Nastić, naveo je da zemunska fabrika ima ugovore sa Vojskom Srbije, SDPR i inostranim partnerima, od kojih je pomenuo Ujedinjene Arapske Emirate.

"Ne bih sada govorio o ciframa, ali to je tri do četiri puta više nego u 2015. godini", rekao je on.

Uz zahvalnost Vladi, Ministarstvu odbrane i Vučiću što su izdvojili novac za Teleoptik, Nastić je ocenio da ta komapanija mora da postoji, pošto je značajna za odbrambeni sistem Srbije.

Privredno društvo Teleoptik Žiroskopi vodi poreklo od firme osnovane 1922. godine, a posle ulaganja Vlade Srbije od 6,86 miliona evra zaposleno je novih 40 radnika.

Uvođenjem novih tehnologija zemunska fabrika proizvodi merne, optičke i navigacione instrumente, bavi se razvojem i proizvodnjom najsofisticiranijih sistema naoružanja, kao i optičkih i optoelektronskih sprava.

Ima oko 200 zaposlenih.

Povezano

Sve vesti