• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako trgujemo oružjem: Rusi nama, mi Amerikancima

Izvor Tanjug

Prošle godine, srpska namenska industrija ugovorila je izvoz od skoro 888 miliona dolara, a više od pola robe ide ne u "treći svet" i kod "nesvrstanih" već - u Sjedinjene Američke Države.

 Srbija i trgovina oružjem Izvor: MONDO arhiva
Ilustracija
Izvor: MONDO arhiva

"To je oko tri puta više nego što smo imali 2013. godine i taj trend se nastavlja i pokazatelji za prvi kvartal ove godine takođe govore o rastu. Intenzivno je ulaganje u popravljanje tehnologija tih preduzeća, Vlada Srbije je izdvojila značajna sredstva prošle godine i ta investicija se intenzivno implementira", rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Zajednički sa Emiratima

Jedan od najznačajnijih poslova je razvoj raketnog sistema "alas" u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vredan 230 miliona evra. U njega je uključen i valjevski Krušik, koji izvozi 95 odsto proizvodnje, preneo je RTS.

Među najvećim uvoznicima naoružanja i vojne opreme iz Srbije su i Saudijska Arabija, Bugarska, Vijetnam, Kipar, Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Krušik ima ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od 240 miliona dolara i punu uposlenost kapaciteta do 2020. godine. Da bi sve te poslove realizovali u ugovorenim rokovima, imamo 1.703 novozaposlenih radnika u poslednje cetiri godine", objašnjava generalni direktor HK Krušik Valjevo, Mladen Petković.

U 12 preduzeća vojne industrije koja su u državnom vlasništvu, zaposleno je 12.000 radnika, a najviše se izvozi municija.

Remington u stečaju

Jedan od najstarijih proizvođača oružja u SAD, kompanija Remington podnela je u nedelju zahtev za stečaj, javlja "Njujork tajms". Iz kompanije su saopštili da duguju između 100 i 500 miliona dolara, a da će nastaviti da posluju pod zaštitom od bankrota. NA toliko s procenjuje i njihova imovina. "Remington" je 2007. godine za 118 miliona dolara kupila firma Serebrus kapital menadžment, iz konglomerata Fridom grup. Poslovanje se tada značajno poboljšalo ali je nakon masakra u Osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu, bes javnosti usmeren na Remington, čije je oružje tamokorišćeno, što je dovelo je do povlačenja investitora.

Krušik: Za vojnu industriju posla koliko hoćeš

"Srbija je uvažen i kredibilan partner na međunarodnom planu i o tome najbolje svedoči činjenica da je, po istraživanju publikacije i organizacije Smol arms servis (Small arms service), Srbija svrstana na treće mesto po transparentnosti u izvozu malog i lakog naoružanja u svetu, odmah iza Nemačke i Švajcarske", istakla je načelnik odeljenja u Ministarstvu trgovine za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme, Jasmina Roskić.

Čuvena Bereta hoće da radi sa srpskim oružarima

Kada je reč o uvozu, na prvom mestu je Rusija sa 85 miliona dolara, a slede Belgija i Bosna i Hercegovina, prenela je RTS.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image