• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uklonjena sporna skulptura iz izloga u Parizu

Izvor MONDO/Tanjug

Sporna skulptura Mikija i Paje koja se nalazila tik pored Belog anđela u centru koji predstavlja kulturu Srbije, uklonjena je nakon negodovanja javnosti.

  Na intervenciju Ministarstva kulture i informisanja, u ponedeljak popodne, iz izloga Kulturno-informativnog centra (KIC) Srbije u Parizu, uklonjen je artefakt koji je izazvao kontroverze u srpskoj dijaspori, ali i u domaćoj javnosti, saopštilo je Ministarstvo kulture.

"Ne ulazeći u prostor slobode umetničkog koncepta, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da takva vrsta sadržaja nije prikladna za KIC u Parizu i predstavljanje jedne države u svetu", kaže se u saopštenju.

"Predmetnu izložbu srpskog savremenog stvaralaštva pod nazivom 'Kraj i početak', umetničke grupe 'Dimenzija', podržala je komisija Ministarstva kulture i informisanja koja predlaže programe za KIC, koja je radila u sastavu: dramaturg Boban Jevtić, istoričar umetnosti Ana Bogdanović, istoričar umetnosti i kustos Una Popović, istoričar Stanislav Sretenović i pijanista Jovanka Višekruna", navodi se u saopštenju.

Skandal u Parizu: Perverzija kod srpske svetinje!

Ministarstvo kulture i informisanja prenosi da je "komisija u svojoj odluci navela: 'Projekat ima visok stepen reprezentativnosti na međunarodnom planu i doprinosi razumevanju ideje i jezika savremene umetnosti mladih autora iz Srbije'" .

"Ipak, delo o kome je reč nije se nalazilo u vizuelnoj dokumentaciji priloženoj uz konkursni materijal, te stoga odgovornost za njegovo pojavljivanje u izlogu KIC Srbije, pripada isključivo kustosu izložbe i direktoru Centra", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ocenjuju taj događaj kao propust u radu kustosa izložbe i odgovornih u KIC Srbije i neprijatnim incidentom koji nije trebao da se dogodi.

U izlogu Kulturno-informativnog centra Srbije (KIC) u Parizu bila je postavljena skulptura Diznijevih junaka Mikija Mausa i Paje Patka, postavljenih u položaj koji asocira na seksualni čin, pišu "Novosti".

Neprimerene figure bile su postavljene ispod velike fotografije Belog anđela iz manastira Mileševa koja je i svojevrsni zaštitni znak ove ustanove.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE