mondo.rs

Idete li na Bergmana?

Autor:

Projekcijom filma “Saraband”, poslednjeg koji je režirao Ingmar Bergman, u Jugoslovenskoj kinoteci je otvoren festival posvećen tom čuvenom švedskom reditelju, producentu i scenaristi.

0
A- A A+

Povodom stogodišnjice njegovog rođenja i Ambasada Švedske u Srbiji sa partnerima učestvuje u najvećoj međunarodnoj manifestaciji organizovanoj u čast jednog filmskog autora.

"Ingmar Bergman je nesumnjivo bio jedan od najpoznatijih Šveđana, bio je velikan. Organizacija stogodišnjeg jubileja njegovog rođenja nije nužnost, nego želja i obaveza, jer nam to daje šansu da Bergmana iznova predstavimo i novim generacijama filmskih ljubitelja. Samo na taj način oni mogu da saznaju nešto o tom švedskom reditelju koji je u svojim filmovima rušio tabue i prikazivao dušu čoveka u najogoljenijem izdanju, onako kako ih je on video", rekao je otvarajući festival ambasador Jan Lundin.

Do 3. novembra biće prikazano još sedam Bergmanovih filmova, pozorišnih predstava, panel diskusija i kreativnih radionica u njegovu čast.

"Drago mi je da je Kinoteka domaćin festivala posvećenog Bergmanu. Posetioci će imati priliku da vide restaurirane filmove izuzetnog kvaliteta. Program nisu samo filmske projekcije, nego i okrugli stolovi, a već u ponedeljak biće okrugli sto posvećen muzici u Bergmanovim filmovima", rekao je upravnik Muzeja Jugoslovenske Kinoteke Marjan Vujović.

Umro režiser Ingmar Bergman

Gošća festivala je Maret Koskinen, profesorka filmskih studija Univerziteta u Stokholmu koja je deo svog rada posvetila proučavanju Bergmana i važi za jednog od najvećih poznavalaca njegovog umetničkog opusa.

"Ne ostajete isti celog života, postoji evolucija i to je tačno, kako u Bergmanovom radu, tako i u publici. Ako ste gledali njegove filmove pre 20 godina i sada, nećete ih doživeti na isti način, jer ste se u međuvremenu dogodili vi sami", rekla je Maret Koskinen.

Stogodišnjicu rođenja Ingmara Bergmana, osim projekcije njegovih filmova u Jugoslovenskoj kinoteci, pratiće i program pozorišnih predstava, javnih čitanja Bergmanovih drama, kreativnih radionica, okruglih stolova i predavanja o značaju i uticaju ovog autora.

Iza Bergmana su ostala 54 igrana filma, 126 pozorišnih predstava i 39 radio drama, brojne knjige. Pisao je i scenarije, što mu je bio i prvi izvor prihoda pre nego što se obreo u teatru gde je ostavio duboki trag interpretirajući skandinavske klasike, ruske velikane, ali i savremnu dramsku literaturu.

Ingmar Bergman je preminuo 30. jula 2007. godine u 90. godini.

Festival je organizovala Ambasada Švedske u saradnji sa Švedskim institutom, Jugoslovenskom kinotekom, KC Grad, Eho Animato, G12 HUB i M.A.M.M.A Production.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.