Ministar zdravlja traži veće kazne za dilere

Autor:

Komisija za borbu protiv droge u školama predložiće Ministarstvu pravde da se pooštre kazne za sve one koji proizvode i diluju narkotike. Predsednik Komisije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar: Nema opravdanja i olakšavajućih okolnost

9
A- A A+
droga, drogiranje, heroin, narkoman, narkomanija, špric Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

"Neophodna je revizija Krivičnog zakona.Imamo zahteve da se prodaja droge maloletnom detetu tretira kao pokušaj ubistva", rekao je Lončar posle današenje sednice Komisije i dodao da će o tome biti pokrenuta široka društvena rasprava.

Droge sve dostupnije

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je neophodna podrška celog društva kako bi se oduprli drogama koje su postale sve dostupnije. " Želimo više da uključimo Kancelarije za mlade, da mladi podstiču svoje vršnjake i govore koliko je droga štetna", rekao je ministar. Udovičić je naveo da su se u kampanju protiv droge već uključili mnogi sportisti, da svi žele da pomognu i pošalju jasnu poruku da ne žele narkotike na ulicama i u školi.

Kako kaže, važno je da svako ko pomisli da proizvodi drogu zna da će završiti na dugogodišnjoj robiji.

Na današnjoj sednici Komisije doneta je odluka da bolnice koje leče zavisnike odvoje deo kapaciteta za lečenja narkomanije kod mlađih od 18 godina.

Lonačar kaže da će biti urađen i Pravilnik kojim se jasno precizira šta svaka škola mora da uradi ukoliko postoji sumnja da se pojavila droga i da je neko od učenika koristi.

U školama u Srbiji već su počela predavanja i radionice za đake i roditelje, a najveće interesovanje bilo je u Beogradu.

Doktor Svetislav Mitrović, koji radi u Dnevnoj bolnici za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje, kaže da se ovoj ustanovi svakodnevno javljaju za pomoć mladi koji koriste različite droge, ali i njihovi roditelji.

"Sve je više mladih koji zloupotrebljavaju različite droge, kombinuju više supstanci i taj problem je iz dana u dan sve složeniji. Roditelji su u sve većem očajanju i u nastojanju da pomogu svojoj deci obraćaju se nama", kaže Mitrović.

Čak 12 odsto učenika u kontaktu sa drogama!

On nije mogao da kaže koliko danas mladih koristi drogu, ali je naglasio da je problem sve veći, jer su droge sve komplikovanije po sastavu, sve su opasnije i ugrožavaju živote mladih ljudi.

Povezano

Sve vesti