MONDO/Tanjug

Vozači, bez lanaca ne krećite na put u Srbiji i regionu

Autor:

Sneg, poledica i jak vetar otežavaju saobraćaj na mnogim putevima u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj

0
A- A A+
jug srbije, sneg, vreme, mećava Foto: Mondo/Gorica Sivački

Vozače danas očekuju nove snežne padavine, pojačan vetar i niske temperature. Zbog toga je moguća pojava leda na mnogim putevima, pa, ako se kreće na put, obavezno je imati zimsku opremu, kao i dobre zimske gume, apeluje Auto-moto savez Srbije.

Kako montirati lance na točkove

Loši pneumatici dovode do proklizavanja i preprečavanja puta, što dovodi do prekida u saobraćaja.

Svi putevi prvog i drugog reda su prehodni. U nižim predelima kolovozi su mokri i klizavi, kao i pod manjim snežnim pokrivačem kojeg ima u raskvašenom stanju, dok na putevima drugog i trećeg reda u višim predelima treba računati na sneg do 5 centimetara.

Savet je da se u vožnji drže veće odstojanje od vozila ispred, kao i da se nikako ne ulazi u rizična preticanja, jer se tada veoma lako može izgubiti kontrola nad vozilom.

Prema informacijama Zimske službe "Puteva Srbije", aktuelna je zabrana za teretna vozila na prilazima Kopaoniku, Goču, u višim predelima Ivanjice, Sjenice, Novog Pazara, Valjeva i Užica.

Odrona najviše ima na Đerdapskoj magistrali, a moguće su i na drugim putevima koji prolaze kroz klisure i useke.

Na naplatnim stanicama, kao ni na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Teretna motorna vozila, na izlazu iz zemlje, na graničnom prelazu Batrovci čekaju oko osam sati, na prelazu Šid oko pet sati, a na Horgošu oko dva sata.

Problemi na putevima u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj

Zbog snežnih nanosa obustavljen je saobraćaj za sva vozila na magistralnom putu Livno-Glamoč, kao i na deonici regionalnog puta Rakitno – Blidinje.

Jak vetar formira snežne nanose i na ostalim deonicama u jugozapadnim krajevima BiH, zbog čega se saobraćaj odvija otežano, a posebno na putnim pravcima Livno – Bosansko Grahovo – Strmica, Prisika – Tomislavgrad – Šujica, Bosanski Petrovac – Drvar, Livno – Kupres i Livno – Mrkonjić Grad, prenela je agencija FENA.

Zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu. Posebno se izdvajaju deonice u planinskim predelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Zbog loših uslova za vožnju u Crnoj Gori zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu sa BiH, Hum – Šćepan Polje.

U Hrvatskoj je zbog jakog vetra na Jadranskoj magistrali između Senja i Karlobaga zabranjen saobraćaj autobusima na sprat, vozilima s kamp prikolicama i motociklima, preneo je Index.hr.

U Slavoniji i centralnoj Hrvatskoj magla mestimično smanjuje vidljivost. Ima je i na deonici autoputa Bregana – Lipovac, a zbog niskih temperatura moguća je poledica.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicima.

Povezano

Sve vesti