"Koreni" TRI PUTA jeftiniji od "Nemanjića"! (ANKETA)

Autor:

Dobro su vam poznate kritike javnosti upućene seriji "Nemanjići - rađanje kraljevine", ali i pohvale ekranizacije Ćosićevog romana "Koreni", a na osnovu uloženog novca, jasno je da se kvalitet projekta ne treba meriti po tome.

"Koreni" TRI PUTA jeftiniji od "Nemanjića"! (ANKETA) Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Hit serija "Koreni" Ivana Živkovića koštala je skoro tri puta manje od serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", a postigla je veći uspeh što se tiče gledanosti.

Dok je za ostvarenje snimljeno po čuvenom delu Dobrice Ćosića izdvojeno milion evra, za priču o sprskoj srednjovekovnoj državi potrošeno je ukupno 2.870.000 evra, piše "Informer".

"Pričvrljiti", "skinuti mrak" i druge anegdote!

Tako je u jednu epizodu "Korena" koju je je u proseku pratilo oko dva miliona ljudi, uloženo 100.000 evra (deset epizoda ukupno). S druge strane, za sat snimljenog materijala "Nemanjića", plaćeno je skoro 227.000 evra (to je cena po jednoj epizodi, a bilo ih je ukupno 13), ali je ovo ostvarenja, za razliku od "Korena", naišlo na velike kritike i polemike javnosti zbog mnogih nedoslednosti.

Reditelj Janko Baljak, poznat po kultnom dokumentarcu "Vidimo se u čitulji", ističe da ova dva projekta RTS-a ne mogu ni da se porede.

NEMANJIĆI: Finale! (ANKETA)

"'Koreni' su neuporedivi sa 'Nemanjićima', koji su primer kako se pare razbacuju. U taj projekat se ušlo megalomanski, a domet je bio čista sprdnja. Ne samo da ova serija nije prošla kod publike, već ni kod stručne javnosti. Mnogo ima grešaka i naivnih situacija. S druge strane, reditelj Ivan Živković je čovek od zanata, što se vidi u svakom kadru 'Korena'. Glumačka podela je fantastična. Sve je to dobitna kombinacija za uspeh", istakao je on.

S druge strane, Marko Marinković, reditelj serije "Nemanjiće - rađanje kraljevine", kaže da je logično da njihov budžet bude veći jer su snimali ozbiljnu i zahtevnu istorijsku epohu.

"Čestitam ekipi 'Korena' na odličnoj seriji, koju sam sa zadovoljstvom gledao. Ne želim da umanjim njihov uspeh, ali teže je snimati srednjoveknu epohu. Trebalo je konstruisati taj period, kostime, sve je šiveno i građeno od nule", objašnjava Marinković i podseća da je uprkos negativnoj kampanji serija imala dobru gledanost.

"Prve tri epizode pratilo je i do 2.200.000 ljudi, ali smo onda ušli u proleće kada je manje publike uz televiziju".

Da li ćete gledati drugu sezonu Nemanjića? ANKETA


Povezano

Sve vesti