MONDO/Tanjug

"Sporazum s narodom": Bojkot skupština i izbora

Autor:

Predstavnici dela opozicije, u kome su partije grupe Savez za Srbiju i još nekoliko pokreta, predstavili su danas dokument koji su nazvali "Sporazum sa narodom".

14
A- A A+

protest, opozicija, protest opozicije, jedan od pet miliona, stop krvavim košuljama Foto: Mondo/Stefan Stojanović Ilustracija

U dokumentu koji predstavlja odgovor na zahteve građana sa protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu, opozicione stranke se između ostalog obavezuju da "neće učestvovati na izborima ukoliko se ne obezbede fer i pošteni uslovi", i najavljuju da će "napustiti sve skupštine u kojima su ukinuta demokratska načela".

Sporazum od sedam tačaka je, navodi se u tekstu sporazuma koji je upućen medijima, odgovor na poziv organizatora građanskih protesta, koji su tražili da opozicija predstavi „ "jasan plan zdrave državne uprave" i da napiše "kako će građani moći da ih kontrolišu i smene ako ne budu valjali" (ukoliko pobede na eventualnim izborima).

Bane Trifunović: Zahtevi i za opoziciju

Potpisnici teksta se obavezuju da će se suprotstavljati, kako definišu,"nasilju i zaštititi sve ugrožene građane koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja", da će "obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi, kako kažu, sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne i nacionalne interese", kao i da će "napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela".

Oni navode da da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti.

Nakon izbora najavljuju "formiranje vlade stručnjaka koja ima godinu dana da uvede definisane sistemske mere, među kojima su - uspostavljanje nezavisnog sudstva, , uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem, sprovođenje lustracije, ispitivanje porekla imovine, uspostavljanje socijalnog dijaloga..." nakon čega će bi bili raspisani slobodni izbori.

Vučić: Protesti neće biti zabranjeni

Ističu da će sporazum ponuditi predstavnicima protesta "1 od 5 miliona", ali i ostalim građanima Srbije, a poručuju da je dokument otvoren za pristupanje drugih potpisnika.

Potpis na dokument stavili su: Osnivači SzS - Dragan Đilas, Boško Obradović - Dveri, Zoran Lutovac - DS, Nebojša Zelenović - Zajedno za Srbiju, Milan Stamatović - Zdrava Srbija, Borko Stefanović - Levica Srbije, Vuk Jeremić - Narodna stranka, Slaviša Ristić - Narodni pokret Srba sa KiM "„Otadžbina", Janko Veselinović - Pokret za preokret, Željko Veselinović - USS Sloga.

Sporazum su prihvatili i Jovan Jovanović - Građanska platforma, Zoran Živković - Nova stranka, Sergej Trifunović - Pokret slobodnih građana, Boris Tadić - Socijaldemokratska stranka, Tatjana Macura - Stranka moderne Srbije, samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić.

Povezano

Sve vesti