mondo.rs,Tanjug

DAN D za zadužene u švajcarcima!

Autor:

Stav o rešavanju problema spornih kredita u švajcarskim francima danas bi trebalo da zauzme i Vrhovni kasacioni sud.

DAN D za zadužene u švajcarcima!  Foto: MONDO


Predsednik VKS Dragomir Milojević izjavio je da će stav koji danas bude usvojen obavezati sudije Vrhovnog kasacionog suda, da će nižestepeni sudovi moći da donose i suprotne odluke, ali da će po reviziji slučajevi doći u VKS.

Moguće rešenje je ukidanje valutne klauzule u švajcarcima i indeksiranje kredita u evrima, smatra Milojević.

Milojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da postoje dve procesne situacije - građani tuže ili za raskid ugovora ili za ništavost ugovora, odnosno ništavost valutne klauzule u švajcarskim francima.

On kaže da je valutna klauzula kao takva pravno prihvatljiva jer se ugovara kako bi se očuvala tržišna vrednost plasiranih sredstava.

Međutim, napominje da se to odnosi na valutne klauzule u evrima, jer Narodna banka Srbija "čuva" kurs te valute i u odnosu na nju projektuje godišnju inflaciju.

Ima li pravednog rešenja za "švajcarce"?


Upitan koje su moguće opcije rešenja u navedenim procesnim situacijama i koje bi rešenje on predložio, Milojević kaže da je on za proglašenje ništavosti valutne klauzule u švajcarskim francima.

"Nemamo dokaza, odnosno, banka treba da pruži dokaze da se zadužila na međubankarskom tržištu baš u švajcarskim francima i da je tu valutu i plasirala građanima u vidu kredita. Takođe, obaveza banke je da pruži dokaze da je pisano obavestila građane o rizicima takvog poslovanja, odnosno zaključivanja takvih kredita", objašnjava Milojević.

Predsednik Vrhovnog kasaciong suda priznaje da sporovi predugo traju, ali navodi da je razlog za to preopterećenost sudova.

Današnja odluka Vrhovnog kasacionog suda trebalo bi da bude smernica za sudove kako da postupaju, koje dokaze da prikupljajui kako da presuđuju. Ipak, to su samo smernice i nisu obavezujuće.

"Smernice obavezuju samo sudije Vrhovnog kasacionog suda. Nižestepeni sudovi mogu da donose i suprotne odluke, po reviziji će doći kod nas, a naš stav je takav kakav danas budemo zauzeli", ukazuje Milojević.

Na današnjoj sednici mogao bi da bude usvojen i pravni stav da se, dok se ne okončaju sporovi, zastane sa iseljavanjem građana koji su prestali sa plaćanjem kredita iz ekonomskih razloga.

Ipak, predsednik VKS upozorava da ništavost valutne klauzule ne znači i ništavost celog ugovora, jer druge odredbe govore o preuzetim obavezama, kamatama i načinima plaćanja.

Građani treba da nastave da plaćaju stambene kredite, ali indeksirane u evrima, smatra predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Povezano

Sve vesti