• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protest zbog "švajcaraca": Letela jaja iz zgrade suda

Izvor mondo.rs

Ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda sve napetije. Građani zaduženi u švajarskim francima protestuju već nekoliko dana, ali juče je bilo prilično napeto. Danas je kod njih došao i predsednik lično.

Sudije Vrhovnog kasacionog suda juče su preko ograde bežale od dužnika zaduženih u švajcarcima. Isko su sudije obećale jedinstven stav za utorak sledeće nedelje, dužnici im ne veruju, pa su zbog toga nekoliko sati blokirali sve ulaze u zgradu.

Naime, građani zaduženi kod banaka u "švajcarcima" smatraju da je posle nekoliko godina pakla u otplati kredita teško poverovati da će pravda i njihovi zahtevi biti isterani na čistac, pa su juče blokirali sv atri ulaza u zgradu Vrhvnog kasacionog suda.

POTVRĐENO: Oboren kredit u švajcarcima

Strankama i zaposlenima nekoliko sati nije bio dozvoljen prolaz, a oko podneva neko iz zgrade je okupljene gađao jajima i polivao ih vodom, piše list "Alo."

Nakon što ni to nije pomoglo, "zatočenici" iz Nemanjine su odlučili da na slobodu ne čekaju, već da preskoče ogradu.

Klijentima iz Srbije koji plaćaju "švajcarske rate" se žuri, jer posle višegodišnjih protesta i sporova problem i rešenje za iste očekuju od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

To telo već je donelo presudu u korist klijenata iz Mađarske koji su u sličnoj poziciji. Da bi se njihov predmet našao pred sudom u Strazburu potrebno je da prođe sve sudske instance u zemlji. Tek onda nadležnost ide u Strazbur.

Zato su ovih dana šatori razapeti ispred zgrade pomenute institucije u Beogradu, a nezadovoljni klijenti štrajkuju glađu i požuruju sud.

Jutros se pred građanima koji protestuju pojavio predsednik Aleksandar Vučić, i to potpuno sam, bez saradnika, nadležnog ministra ili šefova nadležnih institucija.

Vučić došao kod demonstranata "švajcaraca"

On je izjavio da je država spremna da pomogne građanima zaduženim u švajcarskim francima.

"Mi smo spremni da razgovaramo o tome, da vidimo kako da pomognemo za ovih 16.800 predmeta koji su trenutno otvoreni, da vidimo kako to da prebacimo u evro", rekao je Vučić.

Sud u Strazburu je početkom ove godine doneo odluku u korist države Mađarske. Gubitnik je bankarska asocijacija iz te zemlje, pa se i naši dužnici nadaju pomoći.

Za "švajcarce" ima lako rešenje, pokazala Austrija

Problemi klijenata koji otplaćuju rate kredita u švajcarskim francima poznati su već duže vreme. Najviše njih se zadužilo za kupovinu stana 2007. godine. Kamate na franke su bile 4,5 odsto, a za kredite u evrima dva puta više. Tada je franak bio 48 dinara, a danas je između 104 i 105 dinara, tako da je rata od 19.400 dinara, kolika je bila tih godina skočila na 48.960 dinara.

Našim građanima su pre gotovo četiri godine nuđene olakšice za otplatu kredita - produženje roka otplate, smanjenje kamatem, ali i konverzije u evre. Od oko 20.000 korisnika kredita, olakšice je iskoristilo oko 1.600 građana.

Komentari 84

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Misirac

Ko moj kredit plaća ? Pa ja naravno ! Zašto bi ja kao poreski obveznik plaćao nekom lični stambeni kredit ? Ovo je šarada banaka. Šta radi NBS kad nam sve banke i dalje uzimaju novčanu nadoknadu na troškove obrade kredita a kredit njen proizvod koji nude. Svi koji su ih tužili dobili su spor kao i za prevaru osiguranja kod NKOSK to je tek Dinkićeva prevara veka !

Dzungla

Imam rešenje,da se bankari i sudije otpuste sa posla trajno,a oštećeni zaposle u tim institucijama,prednost je njihovo gorko iskustvo!...

Dragan

Rizik koji su gradjani preduzeli takvim ugovorima je nesto sto se trzisno nije moglo predvideti ,Generalno su se odlucivali za franak jer je u momentu dizanja kredita bio povoljniji min.2x u odnosu na euro.. I sada ko je kriv - banka, drzava ili mi sami.. pa dajte ljudi ?

special image