mondo.rs

SRAMOTA: Poslanike ekologija ne zanima!

Autor:

Porazno saznanje o stanju ekološke svesti poslanika Skupštine Srbije. Od 250 poslanika samo 13 podržalo inicijativu da pijaća voda bude zaštićena Ustavom.

20
A- A A+
ilustracija Foto: MONDO/Predrag Vujić ilustracija

Nije da smo iznenađeni...

Inicijativu Zelene stranke da se pijaća voda, kao jedan od najvažnijih resursa, zaštiti u Ustavu Srbije, kao i da bude formirana parlamentarna Komisija koja bi ispitala sve dosadašnje dozvole i gradnju mini-hidroelektrana, potpisima je podržalo tek 13 (TRINAEST) poslanika u Skupštini Srbije!

Ovom inicijativom da pijaća voda postane ustavna kategorija, a koju je pre 20 dana podnela Zelena stranka, bilo bi onemogućeno dalje zagađivanje i uništavanje vodnih resursa.

Ekologija je izuzetno važno pitanje i veliki problem u Srbiji. Ministarstvo za zaštitu životne sredine ukazuje da će za sređivanje stanja u ovoj oblasti biti neophodno 15-ak milijardi evra(!), a na stranu što je ovo jedno od najznačajnijih koraka na putu ka Evropskoj uniji.

Dakle, kad-tad, ovo pitanje će doći pred poslanike Skupštine Srbije. Ministarstvo za zaštitu životne sredine nedeljama najavljuje izmene zakona prema kojima će se konačno regulisati i pitanje gradnje mini-hidroelektrana, koje su izazvale mnoge proteste širom Srbije, a koje, ukazuju stručnjaci, nanose veliku štetu prirodi i ljudima.

Ekologija i EU: Biće teško, moramo da pomognemo svi

Podatak o tome kako je prošla njena inicijativa Zelena stranka (koja ima jednog poslanika u parlamentu) je objavila, uz zaključak da su "vlast i opozicija složni u jednom - nisu zainteresovani da pijaća voda bude zaštićena Ustavom".

Inicijativu nije potpisao nijedan poslanik Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke, Narodne stranke, Dveri, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Pokreta za spas Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara, Socijaldemokratske partije, Kluba samostalnih poslanika.

Pored predsednika Zelene stranke Gorana Čabradija, inicijativu su potpisala tri poslanika PUPS-a, šest poslanika Stranke moderne Srbije, i troje samostalnih poslanika, Aleksandra Čabraja, prof. dr Miladin Ševarlić i prof. dr Nada Kostić.

"Činjenica da 237 poslanika ignoriše inicijativu od koje bi benefit imali svi stanovnici Srbije danas, ali i koja bi garantovala normalan život budućim generacijama, ukazuje da političke elite ne interesuje dobrobit građana. Inicijativu nisu potpisali čak ni poslanici koji su se slikali na protestima protiv gradnje mini-hidroelektrana, koje su organizovali žitelji ugroženih područja. Sad, kada su imali priliku da svojim potpisom i glasom zaista odbrane vode od zagađenja, imaju preča posla, jer nema kamera da ih snimaju. Zelena stranka je svesna da pijaća voda postaje resurs kog imamo sve manje. Niko u Srbiji nema pravo da se ponaša neodgovorno i ugrožava nasleđe budućnosti", rekao je Čabradi, uz zahvalnost poslanicima koji su potpisali inicijativu.

EKOLOGIJA: Menjamo se, ali nedovoljno (ISTRAŽIVANJE)

Zelena stranka najavljuje da će uskoro krenuti u kampanju prikupljanja 150.000 potpisa građana kako bi inicijativa o zaštiti voda Ustavom došla na dnevni red Parlamenta.

Ekološki protest: Ne damo reke, STOP za MHE!

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti