mondo.rs

Bus Plus i u Kragujevcu

Autor:

Od 1. maja u Kragujevcu počinje elektonska naplata karata u gradskom i prigradskom prevozu

7
A- A A+
bus plus, busplus, gsp, karta, gradski prevoz, bus plus aparat, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Sistem elektronske naplate karata eKG, po ugledu na beogradski BusPlus, počeće da se koristi u Kragujevcu od 1. maja, čime će taj grad dobiti najsavremeniji sistem gradskog i prigradskog prevoza u regionu.

U opticaju će biti eKG kartice, dok će oni koji se ipak odluče na kupovinu karte kod vozača morati da izdvoje znatno veći iznos novca. Kompanija Apex Solution Technology pobedila je na tenderu Gradske agencije za saobraćaj GAS koja će naredne dve godine od Apex-a zakupljivati sistem.

"Građani su ovog meseca poslednji put kupovali markice, do kraja aprila vrše zamenu starih legitimacija, pribavljaju eKG kartice i mogu da se voze bez otkucavanja plaćajući vožnju kao i do sada", izjavio je direktor GAS-a Dušan Obradović.

Cena pojedinačne vožnje koštaće 70 dinara, a novina je vremenska karta. Zanimljivo je kako će se obračunavati vožnja za vremenske karte koje će trajati 120 minuta.

Sa eKG kartice 70 dinara će se skidati kada se putnici prvi put otkucaju na validatoru. U roku od dva sata, ako promene prevoz i ponovo se otkucaju, sa kartice će se skidati još 20 dinara, a svako naredno otkucavanje u toku 120 minuta od prvog otkucavanja je besplatno, iako će karta morati da se čekira na validatoru pri svakom ulasku u autobus. Vremenska karta neće isticati čak i ako se otkuca na validatoru samo minut pre isteka drugog sata, pa će putnici moći bezbrižno da se voze dalje.

Kupovina karte kod vozača iznosiće 150 dinara.

Ideja je da eKG kartica iznedri smart city karticu - objedinjenu karticu kojom će korisnici moći da plaćaju ulaznice za muzeje, bazene i slično, a i da njenim korišćenjem ostvare određene popuste. To bi trebalo da bude šumadijska kartica koja će obuhvatiti sve opštine kragujevačkog okruga.

Povezano

Sve vesti