mondo.rs

Razbio SVE u automobilskoj industriji! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Prvi Jaguarov električni automobil osvojio "sve što se osvojiti može"

Razbio SVE u automobilskoj industriji! (FOTO, VIDEO) Foto: Mondo/Goran Sivački

Nakon što je poneo titulu Automobila godine u Evropi, ali i još više od 50 nagrada širom sveta, Jaguar I-Pace je proglašen i Svetskim automobilom godine (World Car of the Year)! Pored glavne titule, žiri izbora World Car Awards je dodelio ovom modelu još dve nagrade – za najbolji ekološki i najbolji dizajnerski automobil.

U finalnom izboru I-Pace je pobedio Audi e-tron i Volvo S60/V60.

Prvi Jaguarov električni automobil bio je izložen i na ovogodišnjem Sajmu automobila u Beogradu. Ovaj krosover predstavlja veliki pomak za kupovini električnih automobila kod klijentele koja ne želi da pravi kompromis kada je kupovina (električnog) automobila u pitanju.

Tome doprinose njegove performanse. Zahvaljujući paru električnih motora, ukupne snage 400 KS i maksimalnog obrtnog momenta od 696 Nm, iako je teži od dve tone, do "stotke" stiže za manje od pet sekundi, a maksimalna brzina mu je ograničena na 200 kilometara na sat.

Baterije mu omogućavaju 470 kilometara autonomije i to mereno po WLTP standardu. Kako je reč o najnovijom generaciji litijum-jonskih baterija, 40 minuta na brzom 100 kW DC punjaču, odnosno 10 sati na kućnom 7 kW AC punjaču, dopuniće ih do 80 odsto kapaciteta.

Tu je ekskluzivna unutrašnjost, koja se odlikuje visokim nivoom završne obrade, velikim ekranima – ispred vozača kao i na centralnoj konzoli, kao i sportskim sedištima.

Iako na fotografijama, posebno gledano s boka, deluje pomalo nezgrapno, na sajmu smo se uverili da je sve odrađeno prilično skladno. Dugačak je 4,68 metara, širok dva metra, a visok 1,56 metara, pa mu je nastup impresivan.

Sve ovo ima svoju cenu, a ona iznosi - 110.000 evra!

POGLEDAJTE MONDO TV PRILOG: Jaguar I-Pace

Izvor: MONDO

Žiri je proglasio najbolje i u preostalim kategorijama.

Najbolji urbani automobil je Suzuki Jimny, koji je u finalu pobedio Kijin Soul i Hjundai AH2/Santro.

POGLEDAJTE MONDO TV PRILOG: Suzuki Jimny

Izvor: MONDO


Audi A7 je pobedio u izboru za najluksuzniji automobil, pobedivši "brata" Q8 i BMW serije 8.

POGLEDAJTE MONDO TV PRILOG: Audi Q8

Izvor: MONDO


Najbolji sportski automobil na svetu je Meklaren 720S, koji je pobedio Aston Martina Vantage i Mercedesa AMG GT 4-Door Coupe.

POGLEDAJTE MONDO TV PRILOG: Mercedes AMG GT 4-Door Coupe

Izvor: MONDO

U izborima za najbolji ekološki i najbolje dizajnirani automobil na svetu, I-Pace je pobedio "zelene" Audi e-tron i Hjundai Nexo, odnosno "skladne" Suzuki Jimny i Volvo XC40.

Podsećamo da je prvi Jaguarov krosover model - F-Pace pobedio na izboru za Svetki automobil godine 2017, dok je prošle godine ovu titulu dobio Volvo XC60.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti