mondo.rs

Dunav Srbiji može da donese bogatstvo - evo kako...

Autor:

Procenjuje se da bi Srbija mogla da prihoduje nekoliko desetina miliona evra godišnje od domaćih i stranih nautičara, brojnih turista i ekonomskog razvoja lokalnih samouprava duž toka Dunava.

Dunav Srbiji može da donese bogatstvo - evo kako... Foto: Mondo/Goran Sivački

Agencija za upravljanje lukama Republike Srbije predstavila je danas nastavak rada na projektu „Probudi Dunav“ čiji je cilj promocija nautičkog saobraćaja i turizma gornjeg i donjeg Podunavlja, kroz povezivanje jedanaest autentičnih gradova: Smederevo, Кladovo, Donji Milanovac, Кostolac, Golubac, Veliko Gradište, Novi Sad, Beograd-Zemun, Sremske Кarlovce, Apatin, Banoštor.

„Već četvrtu godinu zaredom, podaci Agencije pokazuju značajna povećanja u teretnom saobraćaju i rekordne količine pretovarenog tereta. U pretohodnoj godini, na rekama u Srbiji, pretovareno je 11,8 miliona tona, odnosno 11,5% više u odnosu na 2017. godinu", izjavio je Vuk Perović, v.d. direktora Agencije za upravljanje lukama Republike Srbije. .


Dodao je da Međunarodni putnički saobraćaj, iz godine u godinu, beleži stabilan trend rasta.

Prema podacima Agencije, tokom prošlogodišnje nautičke sezone, na šest međunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji zabeleženo je 1.150 pristajanja kruzera i više od 157.000 prelazaka obale. U odnosu na 2017. godinu, broj pristajanja kruzera veći je za 15%, a broj ukrcanih i iskrcanih putnika za petinu.

Beograd je, i dalje, stranim turistima najatraktivnije međunarodno putničko pristanište sa više od polovine ukupnog broja pristajanja i oko 80.000 turista. Slede ga pristaništa u Novom Sadu i Donjem Milanovcu.

Sviće i Istočnoj Srbiji: Stranci obožavaju Golubac FOTO

"Prošle godine, otvorili smo pristanište u Golupcu, koje je uspešno završilo nautičku sezonu sa 44 pristajanja i više od 6.000 prelazaka obale. Prateći stalan i povoljan trend rasta u putničkom saobraćaju, očekujemo da se do 2025. godine udvostruči broj pristajanja kruzera i turista na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji"„ kaže Perović.


Veljko Кovačević, pomoćnik ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture istakao je da je ministarstvo uvrstilo investicije u vodni saobraćaj u novi investicioni ciklus u infrastrukturu.

Trenutna vrednost ulaganja u projekte je 205 miliona evra, a Кovačević je najavio da se do kraja godine očekuju dodatna ulaganja u vodni saobraćaj. Кovačević je dodao da će pored projekata unapređenja lučke infrastrukture i plovnih puteva u Srbiji, ministarstvo posebnu pažnju posvetiti obnovi domaće flote.

MONDO u srcu "Evropskog Amazona"!


Promocija prirodnog bogatstva Podunavlja će omogućiti razvoj istočnih i severnih krajeva naše zemlje i putničkog rečnog saobraćaja u Srbiji. Na taj način, podstiče se povećanje prihoda lokalnih samouprava kroz turizam i afirmaciju domaće radinosti.

Cilj Agencije jeste da gradove ovog područja ucrta na turističku mapu Evrope, a Srbiju svrsta među lidere u putničkom saobraćaju. Procenjuje se da bi Srbija mogla da prihoduje nekoliko desetina miliona evra godišnje od domaćih i stranih nautičara, brojnih turista i ekomonskog razvoja lokalnih samouprava, navedeno je u saopštenju.

Povezano

Sve vesti