Tanjug

"Evropu ćemo nastaviti da stvaramo u samoj Srbiji"

Autor:

Evropske integracije su naš strateški prioritet, razumemo da je ovo maraton, a ne sprint i razumemo da je naše putovanje ka EU, naše reforme, menjanje našeg društva, privrede, ponekad važnije od same destinacije, poručila je premijerka.

14
A- A A+

eu, evropska unija Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Ana Brnabić je tokom obraćanja na Konferenciji "Pričamo o Evropi - gradimo mostove", koju je u Novom Sadu organizovala Fondacija Konrad Adenauer naglasila da Srbija ima mnogo potencijala, te da ih ona vidi "na svakom koraku, svaki dan".

"Nažalost, imamo mnogo i otvorenih regionalnih pitanja. Emotivnih, kompleksnih pitanja, koja nisu od danas ili juče, nisu čak ni od pre deceniju ili dve, već su neka od njih vekovna - odlagana da se stave na dnevni red iz godine u godinu i iz decenije u deceniju. A zatvaranje ovih pitanja značilo bi, uverena sam, otvaranje novih perspektiva za sve na Balkanu", rekla je premijerka.

EU nas opet "kažnjava": Ništa od otvaranja poglavlja?

Pozvala je partnere iz Evropske unije da pomognu Srbiji da obnovi srušene mostove među nama i da zajedno nađemo put da gradimo nove i modernije mostove jedni sa drugima, sa Evropom, sa celim svetom.

"I kada se ne slažemo i kada imamo različita mišljenja, o njima iskreno razgovaramo. A najiskrenije razgovarate sa najbližim partnerima", kazala je Brnabić i poručila da nam je potrebna evropska solidarnost, a "umesto pesimizma potrebna nam je politika nade".

Premijerka je poručila i da, ako je vizija ujedinjene Evrope da ona bude pomirenje razorenog kontinenta u okviru projekta za mir, prosperitet i slobodu bez presedana, onda i region treba da oslikava takav stav - pomirenje, prevazilaženje autoritarne prošlosti, očuvanje mira i slobodu bez presedana.

"Evropa je društvo vrednosti, jednakih šansi, društvo puno podrške i razumevanja. Društvo koje poštuje različitost, slobodu mišljenja i izražavanja, individualnost. Društvo koje svakoj osobi daje šansu da se ostvari onako kako želi. Srbija želi da pripada takvoj Evropi", rekla je Brnabić.

Podsetila je da je Srbija u dosadašnjem procesu integracija otvorila 16 i privremeno zatvorila dva poglavlja, te ponovila da reforme sprovodimo, pre svega, zbog nas samih.

"Posvećeni smo daljem jačanju zakonodavnog okvira, vladavini prava i uređivanju stanja u svim oblastima. Kada je reč o ekonomskim aspektima integracija, EU je ubedljivo najveći investitor i spoljnotrgovinski partner Srbije. Skoro dve trećine naše spoljnotrgovinske razmene obavlja se sa EU, istovremeno oko dve trećine svih stranih ulaganja u Srbiji dolazi iz EU", navela je Brnabić.

Evropu ćemo, kaže premijerka, da nastavimo da stvaramo u samoj Srbiji, te naglasila da je Novi Sad najbolji primer za to, jer je to grad koji je ove godine Omladinska prestonica Evrope, a koji će 2021. godine biti Evropska prestonica kulture.

"Podsetila bih takođe na reči predsednika Aleksandra Vučića koji je u ponedeljak na otvaranju konferencije napomenuo da Srbija danas korača svojim evropskim putem, nekad sporije, nekad brže, ali da ostvaruje napredak u nastojanjima da bude uspešna i uređena zemlja", rekla je premijerka.

Povezano

Sve vesti