• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umesto "Zelenila" - zadužbina Mome Kapora

Izvor mondo.rs

Zadužbina sa imenom pisca i slikara Momčila Mome Kapora, koju je osnovala njegova supruga Ljiljana trebalo bi da dobije prostor za svoj rad u Karađorđevom parku na Vračaru, u blizini mesta gde je par živeo.

Prema pisanju "Večernjih novosti", tu bi bio premešten kompletan ambijent u kom je Kapor živeo i radio - njegov atelje, slike, knjige, nameštaj, fotografije, dokumenta, a ova postavka bila bi stalno dostupna javnosti.

Grad Beograd je za Kaporovu zadužbinu namenio objekat u blizini nekadašnjeg bazena, veličine između 130 i 150 kvadratnih metara, kome je neophodna adaptacija.

U planu je da bude otvoren do marta 2020. godine, kada će biti obeleženo deset godina od Kaporove smrti.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da ideja da se u Beogradu osnuje legat Mome Kapora postoji nekoliko godina, ali do sada nije realizovana jer nije bilo adekvatnog prostora.

On je nedavno predložio Ljiljani Kapor da iskoristi postojeći objekat u Karađorđevom parku ispred koga se nalazi bazen koji je već duže vremena van funkcije.

"Ovaj objekat pripada 'Zelenilu', tako da ćemo naći drugi prostor za smeštaj radnika i opreme 'Zelenila'. Objekat će biti rekonstruisan, bazen obnovljen a potom će se tu nalaziti legat Mome Kapora. Srećan sam zato što će Vračar i Beograd posle ulice i skvera Mome Kapora dobiti i njegov legat. Moma je zaslužio da ga Beograd nikada ne zaboravi", rekao je Vesić.

Zadužbinu će voditi Ljiljana Kapor, koja kaže da će posle nje sve što ona poseduje pripasti gradu, uključujući i autorska prava.

"U tom budućem ambijentu Zadužbine moći će da se vidi upravo ono za šta su mnogi zainteresovani i stalno me pitaju, a trenutno nisam u prilici da im pokažem, jer su to stvari koje se nalaze u kući u kojoj živim", rekla je Ljiljana Kapor.

Prema njenim rečima, u budućem prostoru Zadužbine odvijaće se i druge aktivnosti, odnosno zadužbina bi funkcionisala kao neka vrsta kulturnog centra Vračara, u kome bi bile organizovane književne večeri, promocije, koncerti i slično.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE