mondo.rs

PRVI RED: Mladen Matičević i film o Vladi Divljanu

Autor:

Jubilarna 15. epizoda MONDO podkasta donosi vam priču sa Mladenom Matičevićem.

0
A- A A+

Izvor: MONDO

Leto je, a sa njim je na snagu stupio i letnji režim vašeg omiljenog filmskog podkasta. U petnaestoj epizodi "Prvog reda" u MONDO studiju ugostili smo Mladena Matičevića, poznatog srpskog reditelja, scenaristu i producenta. Sa njim smo pre svega ostalog razgovarali o njegovom najnovijem ostvarenju, primećenom i hvaljenom dugometražnom biografskom dokumentarnom filmu "Nebeska tema" koji je u Srbiji do sada pogledalo preko 10.000 gledalaca, a u čijem je fokusu život i stvaralaštvo našeg velikog muzičara Vlade Divljna. Podsećamo da su u nastanku "Nebeske teme" učestvovali neki od najznačajnijih muzičkih stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, a mnogi od njih su specijalno za ovu priliku snimili (i u filmu izveli) nove verzije pesama nenadmašnog Divljana.

Matičević se nadavno vratio iz Vukovara, gde je film "Nebeska tema" dobio posebno priznanje žirija na tamošnjem filmskom festivalu. Kao su gledaoci reagovali na film o Vladi Divljanu u Beogradu, na premijeri koja je orgranizovana na njegov rođendan, a kako u Vukovaru i Zagrebu? Ima li razlike? Šta su pohvale, a šta zamerke? Kako je Matičević birao sagovrnike koji će učestvovati u nastanku filma? Da li je istina da je u planu izrada serije o Divljanu u kojoj će biti iskorišćen i materijal koji nije ušao u fim? O kom poznatom muzičaru bi Matičević rado snimio svoj sledeći dokumentarni film? O svemu tome – u petnaestoj epizodi "Prvog reda"!

To, naravno, nije sve... Prisustvo Matičevića iskoristil smo da sa njim porazgovaramo i o njegovom minulom radu, uključujući dokumentarne filmove o muzičarima koji su prethodili "Nebeskoj temi", a to su "Geto: Tajni život grada" (1995) i "Moj zanat" (2014). Takođe, pričamo i o Matičevićevim dokumentarnim ostvarenjima "Kako postati heroj" (2007) i "Trči za život" (2010), te njegovom radu na televiziji ("Neki novi klinci" i "Besa"). Posebnu pažnju posvećujemo Matičevićevom igranom prvencu, filmu "1 na 1" iz 2002. godine. A tu je i nešto priče o planovima za blisku budućnost. Zavalite se u prvi red i uživajte! I leto je pravo vreme za gledanje dobrih filmova.

Pogledajte i ove epizode:

Najveći letnji hitovi (VIDEO)

Stefan Kapičić je gost podkasta (VIDEO)

Jovana Stojiljković o "Južnom vetru", "Senkama"... (VIDEO)

Povezano

Sve vesti