Veći dinarski udeo u deviznoj rezervi banaka

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je, drugi put u ovoj godini, povećao učešće dinarskog dela u deviznoj obaveznoj rezervi poslovnih banaka.

0
A- A A+

U saopštenju centralne banke se precira da stope devizne obavezne rezerve ostaju nepromenjene, uz povećanje učešća dinarskog dela izdvajanja sa 27 na 32 odsto na izvore ročnosti do dve godine i sa 19 na 24 odsto na izvore ročnosti preko dve godine.

NBS očekuje da će te mere dati dalju podršku cenovnoj stabilnosti i doprineti stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu, navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor NBS je prethodno, 7. juna, prvi put povećao učešće dinarskog dela u obaveznoj deviznoj rezervi poslovnih banaka s 20 na 27 odsto na izvore ročnosti do dve godine i s 15 na 19 odsto na izvore ročnosti preko dve godine.

Centralna banka je tada objasnila da bi povećanje dinarskog udela u obaveznoj deviznoj rezervi trebalo da umanje razliku između troška zaduživanja u dinarima i devizama, doprinese stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu i dodatno podstaknu dugoročno zaduživanje.

Trenutna stopa obvezne devizne rezerve, koju poslovne banke polažu kod NBS (www.nbs.rs), jeste 29 odsto na izvore ročnosti do dve godine i 22 odsto na izvore ročnosti preko dve godina.

Promenama stopa obavezne rezerve utiče se na smanjenje ili proširenje kreditnog potencijala poslovnih banaka i povlačenje, odnosno kreiranje likvidnosti banaka.

U tržišnim privredama stopa obavezne rezerve ima veći značaj kao instrument kreditnog regulisanja, a manji kao instrument regulisanja likvidnosti banaka.

NBS obaveznu rezervu koristi kao pomoćni instrument, kada su iscrpljeni efekti ostalih tržišnih mera monetarnog regulisanja.

(agencije/MONDO, foto: MONDO)
Tagovi:
Sve vesti