MONDO TV: Kako da se ne izBALmiraš

Ako ti se dogodi da dobiješ poziv za bal, pripazi na pravila ponašanja i oblačenja koja moraš da ispoštuješ kako ti ne bi bilo neprijatno tokom svečanosti. MONDO je zamolio savremenu Pepeljugu da izvidi šta je neophodno za dobru balsku atmosferu.

6
A- A A+

Balovi su nekada bili deo godišnjeg rasporeda bogatih, a mnogi siromašni sanjali su da se nađu na podijumu balskih svečanosti.

Ova okupljanja vremenom su postala značajna mesta za upoznavanje i "samoreklamiranje" - zvanice su pokazivale moć, luksuzni nakit, unikatne toalete i uvežbane pokrete na podijumu za igru.

Dvorski balovi imali su utvrđen pravilnik - svaka dama dobijala je knjižicu sa redosledom igara pri ulaksu na bal, a zatim bi u tu knjižicu upisivala ime partnera za svaku igru.

Na savremenim balovima ne popisuju se partneri sa kojima zaplešete tokom bala, ali odeća i status zvanica još uvek se procenjuju tokom balske večeri.

Kako biste na balu ostavili dobar utisak, važno je da se osećate prijatno i sigurno u svojoj koži . Evo koji koraci vas vode ka idealnom balskom provodu.

Odeća koja ostavlja bez daha

Izbor haljine za bal nije lak! Idealna toaleta je duga i raskošna. To bi trebalo da bude haljina u kojoj se osećate slobodno da igrate tokom čitave noći.

Prema rečima Ivone Cindrić, Austrijanke našeg porekla koja često odlazi na balove u Beču, haljine se uvek biraju prema temi bala.

"U Austriji skoro svaka institucija pravi svoj bal - pekari, policajci, advokati, naravno i političari, nacionalne manjine... Zato je važno pratiti temu koja 'opisuje' bal na koji idete. Austrijska nošnja može da se nosi na svaki bal. Kako ne bih pogrešila, uvek biram haljinu po slikama prošlogodišnje svečanosti, da ne bih promašila stil", kaže Ivona.

Muškarcima je nešto lakše da se spreme za bal, osim kada je neophodno nabaviti frak.

"To su obično nešto ekskluzivniji balovi, koji zahtevaju vrhunac elegancije pri odevanju. Na ostalim balovima muškarci obavezno nose bele košulje i leptir mašne u istoj boji, jer kelneri nose crne mašne", objašnjava Ivona.

Zaboravite na salonke i patike

Iako je mnogim damama udobnije u salonkama nego u sandalama, odlazak na bal podrazumeva da zaboravite na zatvorenu obuću.

"Ne postoje pisani propisi koji pomažu izbor obuće, ali dame koje često odlaze na balove znaju da je poželjno imati otvorene sandale koje liče na obuću za ples. Naravno, sandale se moraju slagati sa izborom toalete", objašnjava Ivona poučena "dugim balskim stažom".

"Muškarci bi trebalo da nose svečane cipele, a ako je neophodno da obuku frak, onda moraju imati lakovane cipele", dodaje Ivona.

Punđa i "jaka" šminka

Podignuta kosa učiniće da izgledate elegantno, a dobro će doći i kad zaigrate, jer vam neće biti previše toplo. Pripazite samo da punđa bude dobro pričvršćena kako ne bi spala u toku večeri.

Glamurozna šminka je obavezna ako želite da razmenjujete tajanstvene poglede. To je sasvim očekivan potez dama koje dolaze na balove.

Zato odaberite nijanse koje vam ističu oči i uskladite boju tena sa odabranom haljinom i bojom kose. S obzirom na to da ćete naglasiti oči, zaboravite na jake karmine.

Vreme je za ples

U lepoti bala sigurno ćete uživati ako pre toga naučite nekoliko plesova. Balska "obavezna lektira" krije se u bečkom i engleskom valceru, ali nije na odmet poznavati tango, polku, rumbu i druge igre.

Kada poželite da zaigrate, ostaje samo da vas neko "odabere".

"Muškarac sme da priđe svakoj dami i da zamoli za ples. Samo muškarci biraju, osim ako osoba koja je organizator bala ne proglasi da je vreme da dame biraju", ističe Ivona Cindrić.

Kada je upitana za ples, dama ne bi trebalo da odbije poziv. Ako iz nekog opravdanog razloga ipak odbije jednog partnera za ples onda ne bi smela da prihvati poziv drugog partnera tokom iste pesme, pa makar on izgledao kao princ iz bajke.

Pogledajte kako izgleda kada savremena Pepeljuga odluči da ode na bal:Govoreći o značaju odlaska na bal, naša sagovornica Ivona Cindrić, istakla je da pozive za balove ne bi trebalo odbijati, posebno ne kada je reč o Operskom balu u Beču ili Balu filharmonije u istom gradu.

Ako vas privlače balske svećanosti, a niste u prilici da putujete u prestonicu Austrije, ne bi trebalo da propustite tradicionalni Svetosavski bal, a posebnu atmosferu doživećete na Bečkom balu koji se od ove jeseni "smestio" i u Beograd.

Bečki bal godinama je deo kulturne ponude svetskih metropola, a ove godine naš grad im se pridružio zaslugom "našeg" bečlije - Darka Miloradovića.

"Bliski odnosi naših zemalja, a posebno mnogobrojne sličnosti i kulturne veze naših prestonica predstavljaju povod za organizovanje prvog zvaničnog Bečkog bala u Beogradu", kaže Miloradović.

Osim zvanica iz javnog života, luksuznih toaleta, bogatog jelovnika i plesa, ovaj "bal nad balovima" obogaćen je zvucima čuvenog "Opernbal" orkestra i nastupima vrhunskih umetnika.

Imajte na umu da je ovaj bal humanitarnog karaktera poput većine balskih manifestacija, pa je poželjno učestvovati u tradicionalnim tombolama uz pomoć kojih se doniraju sredstva onima koji sebi ne mogu da priušte bajkovit život.

Ukoliko vam se ideja o balskim večerima dopala ili već dugo priželjkujete odlazak na bal, pričekajte sledeću veliku svečanost, poslušajte naše "balske" savete i uživajte u lepoti zabave na "stari" način.

Pazite samo da (ne) izgubite cipelicu!

(MONDO - D.Č.)

Za više Mondo TV video priloga posetite našu rubriku MondoTV, a ukoliko imate zanimljivu priču pošaljite nam mail na mondotv@wm.rs, ili nam šaljite linkove ili poruke na Twitteru s hashatagom #MondoTV.

Povezano

Sve vesti