• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodaja Komercijalne "na ledu" pet godina

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Ivica Smolić kaže da se pregovara o moratorijumu na prodaju te državne banke.

Na privatizaciju Komercijalne banke trebalo bi da bude stavljen moratorijum u narednih pet godina i to je inicijativa i domaćih i inostranih vlasnika, za "Novosti" potvrđuje Ivica Smolić, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke.

"Početni stav za dalje pregovore oko aneksa ugovora koji je sada na snazi predviđa pet godina moratorijuma na pitanje privatizacije Komercijalne banke i mogućnost prodaje ukupno 20 odsto vlasništva najvećih pet akcionara zajedno u slučaju da dođe do poboljšanja uslova na tržištu, što podrazumeva da ima veći broj zainteresovanih investitora", kaže Smolić.

Prvi čovek Komercijalne banke ističe da najveća državna banka nije zainteresovana ni za preuzimanje dela imovine Nove Agrobanke, niti za Razvojnu banku Vojvodine.

Komercijalna banka dobro posluje. Stopa problematičnih kredita je 10,5 odsto, što je 45 odsto manje u odnosu na nivo u celokupnom bankarskom sektoru.

Kada je reč o problematičnim kreditima, Smolić smatra da bi eventualni pad u narednom periodu mogao da bude samo "metodološki": zbog otpisa ili prodaje potraživanja, a ne zato što je nešto naplaćeno.

Novi zakon, koji predviđa da država svoje obaveze namiruje u roku od 45 dana, a privreda u roku od 60, po mišljenju Smolića može pozitivno da utiče na smanjenje problematičnih kredita.

"Prvo očekujemo regulisanje dugova gde je država dužnik prema preduzećima, koja, s druge strane, duguju bankama. Tu, pre svega, mislim na građevinska, putarska i preduzeća vezana za farmaceutsku industriju. Sigurno će ti krediti biti lakše naplativi, kada prvo država reguliše svoja dugovanja", ističe Smolić.

Banka je uključena u program subvencionisanih kredita za likvidnost privrede, a po Smolićevim rečima, ove zajmove može da dobije svako preduzeće za koje banka proceni da ima bonitet da može da ga vrati u roku tri plus 15 meseci. Uz to, firma mora po klasifikaciji NBS da ispunjava kriterijum da je klijent "A" ili "B" kategorije.

"Odobrili smo oko 70 miliona evra subvencionisanih kredita za likvidnost privrede", kaže Smolić.

(MONDO, foto: Komercijalna banka)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image