Kompoti su voćna poslastica kojoj nutricionisti zameraju dve stvari: šećer i visoka temperatura. Međutim, treba ih jesti ali pametno.
Prilikom pripreme kompota, gotovo je neizbežno dodavanje popriličnih količina rafinisanog belog šećera, koji je svakako nepoželjan u pravilnoj ishrani. Važno je napomenuti da se sva ta količina šećera dodaje na već postojeći voćni šećer fruktozu.
Rešenje za ovaj problem bi bilo ili smanjenje količine belog šećera, odnosno njegovo izbacivanje, ili zamena nekim drugim zaslađivačima. Međutim, takva mera daje ukus ni blizu onom na koji ste navikli, piše MH.
Takođe, dolazimo i do onog drugog problema, u vezi sa visokom temperaturom. Izlaganjem visokim temperaturama prilikom termičke obrade, iz voća se gube mnogi vitamini i minerali, koji su između ostalog, osnovni razlog zbog kojeg se voće konzumira.
Takođe, visokim temperaturama se loše utiče i na sadržaj vlakana, jer se većina voća pre pripreme oslobađa od kore, a visoke temperature i eventualnu preostalu količinu vlakana previše razmekšavaju.
Zaključak je da se kompoti mogu povremeno koristiti, naročito tokom dugih i hladnih zimskih dana, kao prijatno osveženje. Ipak, oni se nikako ne mogu smatrati adekvatnom zamenom za voće.