• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF i Svetska banka demantuju "mere za Srbiju"

Izvor Fonet

Kancelarije MMF-a i Svetske banke u Srbiji su demantovale da su predlagale konkretne "brojke" obaveznog smanjenja plata i penzija radi uštede u državnim finansijama.

Stalni predstavnik MMF u Srbiji Daehaeng Kim saopštio je da Misija MMF nije predložila u dosadašnjim razgovorima sa Vladom nikakve konkretne mere, potrebne za fiskalne uštede a sasličnim saopštenjem javnosti oglasila se kancelarija Svetske banke u Beogradu.

Kim kaže da će se pregovori o potencijalnom aranžmanu Srbije i MMF nastaviti po formiranju nove Vlade.

"Misija MMF je razgovarala sa srpskim vlastima od 26. februara do 13. marta i imala je konstruktivne razgovore sa predstavnicima Ministarstva finansija o srednjoročnim projekcijama duga i mogućim razmerama fiskalnog prilagođavanja koje je potrebno sprovesti radi stabilizacije brzog rasta javnog duga", navodi se u pisanoj izjavi Kima.

Misija nije predložila konkretne mere potrebne za fiskalne uštede, a vlasti su ukazale da će razmotriti političke mere u narednim nedeljama, dodaje se u saopštenju.

Stav misije MMF je da sve mere koje budu usvojene treba da imaju široku društvenu prihvatljivost, kako bi se obezbedila njihova održivost, i u tom kontekstu je savetovano da paket treba da zaštiti socijalno ugrožene.

Svetska banka nije preporučila Vladi Srbije konkretne brojeve vezane za plate u javnom sektoru, broj zaposlenih,kao ni za penzije, saopštila danas kancelarija te međunarodne finasijske institucije u Beogradu.

Kako se ističe, konkretne mere postizanja ciljeve makroekonomske politike definišu nadležni u Srbiji, uzimajući u obzir socijalno-ekonomsku situaciju u zemlji.

"Mi ćemo nastaviti razgovore o fiskalnoj stabilnosti, reformi javnih i državnih preduzeća sa novom vladom Srbije kada ona bude imenovana", navodi Svetska banka.

Dodaje se Svetska banka proteklih meseci razgovarala sa predstavnicima Vlade Srbije o potrebi da se uspostavi održi srednjoročni makroekonomski i fiskalni okvir koji stimuliše privredni rast i otvaranje novih radnih mesta, kao i zaštitu najosetljivijih grupa stanovništva.

U članku beogradskih "Večernjih novosti", stoji da su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) predložili da buduća vlada smanji penzije za 25 odsto, a plate u javnom sektoru za 20 odsto.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jop

Pa,tako ce i da bude.Jednostavno mora,ili bankrot!

special image