• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Perčević ojadio Miodraga Kostića za 6,5 miliona

Izvor mondo.rs

Banka "kralja šećera", AIK, pre dve godine odobrila kredit srpskom tajkunu koji je to garantovao robom. Kada su bankari došli da naplate dug u robi našli su poluprazna skladišta umesto robe vredne 6,5 miliona evra.

Goran Perčević, bivši političar sada vlasnik kompanije Interkomerc, ozbiljno se ovih dana zamerio Miodragu Kostiću jer nije u mogućnosti da vrati kredit od 700 miliona dinara njegovoj AIK banci, saznaje "Kurir".

 Naime, zbog blokiranih računa ove firme banka je pokušala da svoja potraživanja naplati robom koju je on kao garanciju dao, međutim, u njegovom magacinu zaloge u vrednosti od 800 miliona dinara, koja je banci bila pokriće za vraćanje kredita, nije bilo, pa je banka ostala kratkih rukava.

Pri pokušaju naplate bankari su u magacinu umesto obećanih proizvoda našli su poluprazno skladište.

Izvor "Kurira" iz Interkomerca tvrdi da su predstavnici AIK banke bili vidno iznenađeni što u Perčevićevim magacinima nisu zatekli robu kojom su hteli da naplate svoja potraživanja, tim pre što je ona u dokumentaciji prikazana kao nepotrošena.

Kredit je uzet 2012. godine, kad Miodrag Kostić nije bio većinski vlasnik banke i kad je Perčević kredite dobijao "na časnu reč".

U dugu do guše

Perčević je "svedočio" i u slučaju Univerzal banka, u kom su predsednik IO banke i njegof partijski kolega Dragan Tomić i još četiri njegova saradnika osumnjičeni su da su mimo procedure i adekvatnog obezbeđenja delili kredite, izmešu ostalog i Interkomercu i Veterinarskom zavodu, i tako oštetili banku za oko 402 miliona dinara. Perčević i njegove firme, kađu iz "Kurira" su kreditno zaduženi kod čak 25 banaka. Većina ovih kredita je dobijena bez validnih garancija, odnosno kao zalog su davani već založeni kvadrati nekretnina ili roba široke potrošnje, pre svega paštete, so, lonci i šerpe.

 "Ovaj kredit od 700 miliona dinara je dobio jer je kao garanciju dao robu, tačnije paštete, pšenicu i tuzlansku so, koju on uvozi, ali i šerpe, lonce i tiganje u vrednosti od 800 miliona. Ta roba po zakonu mora da bude u magacinu jer banka može da zakuca svakog trenutka kako bi robom naplatila dug. To su nedavno i uradili Kostićevi bankari jer kredit nije servisiran na vreme. Međutim, umesto zaloga u vrednosti od 800 miliona zatekli su skoro prazan magacin", tvrdi sagovornik "Kurira".

Bankari su Perčeviću navodno poručili da je napravio ozbiljno krivično delo, koje može skupo da košta i njega, ali i firmu.

Poznato je da Interkomerc nije dužan samo bankama već i državi. U probleme s likvidnošću upao je krajem prošle godine. Uporedo s bankarskim blokadama, račune mu je zamrzla i Poreska uprava Srbije. Ta firma se u decembru 2013. godine našla na listi najvećih poreskih neplatiša sa 16 miliona dinara duga. Kako dug u međuvremenu nije izmiren, obaveze su porasle pa on sada državi duguje preko 60 miliona dinara.

Zanimljivo, ali i tu se nekadašnji potpredsednik SPS odlično snašao - praktično je u Srbiji "patentirao" zaštitu od dugova kroz predstečajni postupak, odnosno "plan reorganizacije". Na taj način su njegovi računi i imovina zaštićeni od državnih potraživanja maksimalno godinu dana, dok je od ostalih poverilaca u slučaju ulaska u stečaj zaštićen gotovo dve godine.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image