Beta

DS: Prinudan rad svojstven fašističkim društvima

Autor:

Posle nekoliko NVO i Demokratska stranka podnela Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti odluke o uslovljavanju dobijanja socijalne pomoći obavljanjem određenih poslova.

4
A- A A+

DS: Prinudan rad svojstven fašističkim društvima Foto: Mondo/Goran Sivački
Član Predsedništva Demokratske stranke (DS) Vladimir Todorić optužio je danas Vladu Srbije i ministra za rad Aleksandra Vulina da uredbom o "prinudnom radu" nezaposlenih, "uvode mere svojstvene fašističkim društvima", i poručio građanima da nemaju obavezu da se odazovu takvom pozivu.

 "To je prvi put da se tako nešto uvodi u ovom delu Evrope, a do sada se viđalo samo u fašističkim društvima ili totalitarnim društvima 20. veka. Vulin je uveo instituciju društveno-korisnog rada, koja je do sada u našem pravnom sistemu postojala samo kao krivična sankcija i to dobrovoljna, jer neko bira da li će da radi ili da bude u zatvoru", rekao je Todorić novinarima ispred Ustavnog suda Srbije.

Todorić je u ime DS Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti vladine Uredbe o merama uključenosti korisnika socijalne novčane pomoći.

"Za nezaposlene u Srbiji više nema izbora, jer ako odbiju prinudni rad koji im odredi Centar za socijalni rad po ovoj uredbi, oni gube pravo na socijalnu pomoć", rekao je Todorić.

Todorić je naveo da se u pozivu Opštine Kikinda nezaposlenima navodi da će građani izgubiti ono što im Opština daje kao socijalnu pomoć, ako ne donesu ašove, lopate i metle na propisano mesto, a ako ne dođu, onda mora neko iz porodice da ih zameni.

"Ako mi neko pokaže da ovo postoji još negde u Evropi ili nekoj normalnoj zemlji u svetu, povući ću se iz političkog života. DS poručuje građanima da onaj ko dobije ovakav poziv, treba da zna da su Ustav i zakon na njegovoj strani, i da nema nikakvu obavezu da se odazove, nego ako se država ogreši dodatno prema njemu i uskrati mu socijalnu pomoć, imaće pravo na naknadu", rekao je Todorić.

Todorić je rekao da će građani "možda u strahu i neznanju" pristati da rade, ali da bi trebalo da znaju da, ako oni ne budu branili Ustav, malo ko će to raditi.

"U uredbi Vlade Srbije je skandalozno i to što omogućuje da nezaposleni moraju prinudni rad da vrše i u privatnim firmama, i da Centar za socijalni rad može potpisati protokole o saradnji sa Crvenim krstom, agencijom za zapošljavanje i privrednim društvom. To znači da nezaposleni može biti upućen pod obavezom gubljenja socijalne pomoći da radi u privatnoj firmi bez ikakve nadoknade, odnosno za mizernih šest ili sedam hiljada dinara mesečno", rekao je Todorić.

Prethodno su, pre dva dana, sličan zahtev Ustavnom sudu podneli i Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Autonomni ženski centar i Regionalni centar za manjine.

Povezano

Sve vesti