• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Stanje i bolje nego što smo očekivali

Izvor MONDO/Agencije

Dovođenje javnih finansija u Srbiji na zdrave osnove je na odličnom putu i bolje je nego što smo očekivali. Bolje se naplaćuje porez a i plate su porasle u decembru, kaže premijer Aleksandar Vučić.

Posao Vlade je da napravi zdravu ekonomiju u Srbiji i mi to uspešno radimo, građani mogu da budu mirni, nema novih teških mera a prvi rezultati dosadašnjih mera pokazuju neočekivano dobre rezultate", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na TV Pink.

Plate su veće

Predsednik Vlade Srbije kaže da nema ni smanjenja agregatne tražnje i pored smanjenja državnih plata i penzija. "Pogledajte plate u decembru, porasle su i veće su od 400 evra. Bolje rade inspekcije rada i poreska, ali povećanje je i zbog toga što su uslovi bolji", kaže premijer.

Predsednik Vlade kaže da se merama u periodu septembar - decembar uspelo da planirani budžetski deficit bude smanjen sa planiranih 8,6 odsto na 6,6 odsto.

"Pored toga januar je, i po prihodima i rashodima, bolji od svih januara u prethodnim godinama, jer su postignuti drastično veći prihodi i drastično manji rashodi", rekao je Vučić

Premijer kaže da imamo neto suficit budžeta, doduše i zbog velikih neporeskih prihoda iz javnih preduzeća.

"PDV i akcize se bolje naplaćuju ali i po prvi put smo više otplatili duga nego što smo se zadužili. Nažalost, dug je veći jer nam kurs dolara nije išao naruku", kaže Vučić.

Jedino gde Vlada Srbije ima mali problem je uvozni PDV, ali je to zbog sniženja cena nafte, rekao je Vučić.

Rekonstrukcija Vlade

Ako bude rekonstrukcije Vlade, ta rekonstrukcija će biti ozbiljna. Rezultate zbrajamo u aprilu, kada ćemo imati podatke za prvi kvartala pa ćemo videti, kaže premijer koji dodaje da "razmišlja o svim opcijama, pa i da se on povuče sa te funkcije".

"Ako tim putem budemo išli, iako februar i mart mogu da budu jako teški, ali ako budemo izdržali u našim reformama Srbija će biti jedna od najboljih zemalja u regionu", kazao je Vučić i dodao da je to procena međunarodnih finansijskih institucija.

Stanje javnih finansija u Srbiji postaje sve bolje, zbog veće odgovornosti, a ove godine se nećemo zadužiti više od 1,2-1,3 milijarde, najavio je Aleksandar Vučić.

On je naveo i da je Međunarodna organizacija rada procenila smanjenje broja nezaposlenosti u Srbiji.

Premijer je najavio da će Vlada Srbije sutra, prvi put uz pomoć Svetske banke, ugasiti preduzeća koja praktično više ne postoje.

"Dakle konačno ćemo početi da stvari dovodimo na čistac i to je nešto što pozdravlja ceo svet", kaže Vučić.

Reforme su nešto što otvara vrata Srbiji na njenom evropskom putu, rekao je premijer, ne isključujući, međutim, mogućnost da će različite organizacije, kako je rekao, tražiti političke prepreke kojima će pokušati da našu zemlju sputaju na tom putu.

PREMIJER O PRITISCIMA, VOJSCI, MEDIJIMA

Povodom inicijative iz SNS da se mitingom u Beogradu izrazi protest protiv "pritiskaa na Vladu i Vučića", premijer Srbije je rekao da nije vreme za mitinge, mada razume incijativu lokalnih odbora Srpske napredne stranke (SNS) na čijem je čelu, koji žele da organizuju miting podrške njegovoj politici.

Vučić je rekao da veruje da će njegova incijativa biti prihvaćena, i da će SNS odustati od mitnga, jer je "potrebno da se velikom radom i trudom radi za Srbiju, a ne da se mitinguje".

Za komentare opozicionih poslanika u Skupštini Srbije, povodom pominjanja mitinga SNS, Vučić je rekao da bi "bili smešni, da nisu žalosni".

"Vladini" i "antivladini"

Listovi "Blic" i "Alo" su izrazito antivladini, "Politika" je veoma objektivna i neretko antivladina, "Kurir" i "Naše Novine" takođe, a o "Danasu" da i ne govorim, ocenio je večeras premijer. On je rekao da se na kraju dođe do toga da vlast podržavaju "Informer" i "Večernje novosti", koje "imaju prodržavnu i malo desnu politiku", i koja nije uvek u skladu sa stavovima Vlade.

Govoreći o televizijama, Vučić je konstatovao da je RTS pravi javni servis, da Vlada ima veći prostor na Pinku, a "otvoren odnos protiv sebe na nekim drugim televizijama sa nacionalnom frekvencijom".

Miting je dozvoljeno sredstvo za svakoga, niko nikome nije zabranjivao mitinge nikada, a opozicija bi želela da zabrani miting. Da postoji jedan motiv za miting, to bi bilo zato da im pokažem da Srbija nije totalitarna zemlja, da neko može nekome da zabrani miting", rekao je on.

Vučić je rekao da je opozicija "živi u devedesetim", da ništa ne može da uradi i ne razume šta Srbija radi, ni kuda se svet kreće.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio da postoji koordinisana kampanja na vojsku i da je o tome govorio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je čudno što se pred 9. februar, kada se nastavljaju pregovori u Briselu, otvara pitanje načelnika Generaštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i Kosova.

"Načelnika Generalštaba nismo mi postavili, niti smo ga smenili. Ne znam kako neko pomisli da će od skandala koji sami prave da uruše državu", naveo je Vučić.

On je dodao da su centri moći koji neće jaku Srbiju poznati i da im se već obraćao imenom i prezimenom.

"Govorili su da nameštamo tendere, iako je Svetska banka rekla da je sve čisto... Predavanja nam drže svaki dan, oni izađu u skupštinu i kažu stoko, đubre, ološu... Jel to novodemokratska retorika", upitao je Vučić.

Premijer je rekao i da na temu Parade ponosa i uzimanja snimaka VBA neće pričati.

Na pitanje da li ima utisak da se opozicija ujedinila u odbrani Zaštitnika građana Saše Jankovića, Vučić je rekao da neće govoriti o njemu jer je u temama koje je pokretao govorio i o njegovom bratu.

"Ali srećan sam kad se oko te teme ujedine Dveri i Demokratska stranka", istakao je premijer.

On je istakao da veruje institucijama sistema i da čeka šta će reći pravosudni organi.

Komentari 61

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandar

Vucko, gde mogu da dobijem pasos i autobusku kartu za tu tvoju Srbiju? Polazim odmah!

Rajko

meni je već danas bolje, ne boli me više grlo a i temperatura mi je spala

dejannn

Doci ce mart/april i sigurno poskupljenje struje za najmanje 20% i sta onda? Doci ce i 2016. g. kada ce narod shvatiti da su ovo prazne price i sta onda? Nazalost nista, doci ce novi i isti kao i Vi i tako u krug. Problem Srba je nesloga i verovanje u bajke, a realnost je nesto sasvim drugo.

special image