• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što treba da znate o Noći muzeja

Izvor mondo.rs

Dvanaesti put Noć muzeja probudiće Beograd, tokom 16. maja od 17 časova do sat iza ponoći najbolja zabava biće organizovana uz note kulture na više od 60 lokacija. Izdvojili smo za vas najzanimljivije detalje.

TRAJE SAT VREMENA DUŽE
Ove godine manifestacija počinje sat vremena ranije, od 17 časova, kako bi i najmlađi Beograđani mogli da provedu u muzejima, jer je osmišljena i Dečja tura sa sadržajima namenjenim najmlađim posetiocima. Malo pozorište "Duško Radović" provešće mališane iza svojih kulisa, Beogradska filharmonija i Zadužbina Ilije M. Kolarca upoznaće ih sa muzikom na posve nov način, a tu su i brojne radionice namenje mališanima i njihovim pratiocima, na čak 12 lokacija.

LUDA ČAJANKA ZA KLINCE
Paviljon Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu biće pretvoren u Dečji paviljon, centar dešavanja sa ludom čajankom iz "Alise u zemlji čuda" i predstavljanjem nesvakidašnjih običaja vezanih za Bele poklade. Ove godine poseban akcenat biće na 150 godina knjige Alisa u zemlji čuda koja predstavlja najpopularniju literaturu za decu i odrasle širom sveta. Klinci će imati jedinstvenu priliku da postanu deo priče o Alisi, da vide najpoznatije ilustracije i inserte iz filmova, ali i da lično popiju čaj sa Belim Zecom i Ludim šeširdžijom.

PONOVO RADI AKADEMIJA
Gosti Noći muzeja iz Austrije biće grupa Eintagsmuseum, koja će oživeti kultni beogradski klub Akademija i pretvoriti ga u jedinstveni "muzej na jedan dan".

FILMSKI POLJUPCI I KAZABLANKA U KINOTECI
Ingrid Bergman  i Hemfri Bogart, čekaju posetioce u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, zdanju koje otvara svoja vrata i predstavlja legendarne poljupce koji su obeležili filmsku umetnost. Specijalno za ovu priliku biće projekcije kultnih filmova, poput "Doručka kod Tifanija", "Kazablanke"...

Oni kojima romantika nije jača strana moraće dobro da se potrude da odole ostalim filmskim iskušenjima kao što su prilika da sami obrade filmsku traku, razviju negative i pozitive, isprobaju rasvetu ili projektovanje filmova.

TESLA O VELIKOM RATU
Lik i delo Nikole Tesle obasjaće i ovu Noć muzeja, pa će tako u muzeju posvećenom našem velikom naučniku i inovatoru te večeri biti otvorena izložba "Moji izumi". Ona će Teslinu genijalnost predstaviti kroz štampane medije – Teslinu biografiju koja predstavlja najvažnije delo njegovog opusa, kao i brojne stručne i popularne članke koje je objavljivao tokom 1919. godine. Biće izloženi i do sada neobjavljeni Teslini tekstovi o Prvom svetskom ratu, kao i prepiske našeg genija sa glavnim urednikom i izdavačem kultnog časopisa "Elektrikal eksperimenter".

HUMANOST NA PIJACI
Pijaca Zeleni venac biće takođe muzej na jedan dan, ali će celokupna atmosfera dočaravati kako je on izgledao u prvoj polovini prošlog veka. Biće tu brojni statisti obučeni u nošnje iz perioda od 1900. do 1950, kao i advokati koji će besplatno deliti savete. Stotine godina običaja najvećih gradskih pijaca oživeće pred posetiocima dok budu pazarili na mericu ili na kantar, uz ćaskanje o omiljenim delikatesima sa brojnim poznatim ličnostima. Svečani deo biće od 20 časova kada budu emitovani zvuci snimljeni pre 100 godina. Oni koji 16. maja obiđu ovu lokaciju moćiće da dotaknu i da se fotografišu sa kravom iz 1900. godine, po uzoru na nekadašnje pijace gde su postojale fotografske radnje gde su se fotografisali ljudi koji sa sela dolaze sa porodicom da prodaju kravu.
Te večeri na tezgama će biti prodavano voće i povrće, a sav novac biće uplaćen kao podrška narodnim kuhinjama.

DISKOTEKA KOD MINISTRA

Detalj sa izložbe Skriveno blago Doma Jevrema Grujića

Premijerno u Noći muzeja svoja vrata otvoriće Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici. Uz bogatu kolekciju umetničkih dela, poput slika Paje Jovanovića ili Uroša Predića, ovo zdanje sagrađeno 1896. godine za istaknutog državnika i kolekcionara, čuva i pušku Hajduk Veljka Petrovića ali i najstariju sačuvanu venčanicu u Srbiji... Decenijama kasnije na tom mestu je otvorena kultna diskoteka Kod Laze Šećera, prva diskoteka na Balkanu, u kojoj su plesali Alen Delon, Mariza Berenson i Omar Šarif, a koja će oživeti na jedno veče, upravo 16. maja.

Možda vam se posreći da lično upoznate i Lazara Šećera - prvog srpskog "parti manijaka".

LEGAT PETRA LUBARDE PRVI PUT
Ove godine manifestaciji se prvi put pridružuje i Legat Petra Lubarde, nedavno otvoreno zdanje na Dedinju, koje je do pre svega nekoliko godina pod talozima prašine krilo umetnička dela i uspomene na čuvenog slikara. Sada, u novom ruhu, ovaj legat otkriva sve svoje tajne i izvlači na svetlost sav trud uložen u njegovo oživljavanje.

DRAŽA I TITO U DVORU
Dvorski kompleks na Dedinju biće domaćin izložbe fotografija "Nemi svedok epohe", koja će nas vratiti i 80 godina unazad i dočarati kako su izgledali današnji prostori u vreme Kralja Aleksandra, Kralja Petra II, Maršala Tita pa i Slobodana Miloševića. Brojne fotografije stanovnika Belog dvora sa krunisanim glavama i značajnim ličnostima biće postavljene baš na mestima gde su bile snimljene, kako bi posetioci imali još bolju predstavu o događajima.
Osim toga, izložba "General Mihailović – prvi borac za slobodu u okupiranoj Evropi" upoznaće publiku sa životom i radom generala Dragoljuba Draže Mihailovića kroz jedinstveni izbor iz bogate arhivske građe.

VAJARSKO BLAGO SRBIJE
U parku senjačkog Fakulteta likovnih umetnosti, biće izloženo vajarsko blago Srbije za koje malo ko zna! Sticajem čudnih okolnosti, tridestih godina prošlog veka u Beograd je kao deo privatne kolekcije porodice Veljković dospela značajna kolekcija skulptura! Nastale u Francuskoj i Italiji krajem XIX veka, one predstavljaju najpreciznije replike vrhunskih vajara poput Mikelanđelovog Mojsija i Dijane.

SPECIJALNI PARFEM
U saradnji sa Ustanovom kulture Parobrod“ i najstarijom autentičnom beogradskom parfimerijom "Sava" ovog maja Beograd će mirisati na parfem koji je inspirisan sa Noći muzeja pod nazivom "Beogradska noć".

DETALJI MAJSKOG PREVRATA
Muzej nauke i tehnike - Muzej srpskog lekarskog društva vratiće nas u kobni maj 1903. godine, sa postavkom ispletenom oko metaka koji su promenili tok srpske istorije kada su davnih prolećnih dana pogodili kneza Mihaila, a pola veka kasnije i kralja Aleksandra i kraljicu Dragu. Ekskluzivno će biti izložena dva revolverska zrna, kao i tekst obdukcionog lista koji je prvi put slučajno pronađen pre 20 godina i osvetljava ovaj kraljevski atentat.

DOM ZA S UMA SIŠAVŠE

Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski
Samo u Noći muzeja za posetioce će biti otvorena Doktorova kula, prva psihijatrijska bolnica na Balkanu, koja je nekada nosila naziv "Dom za s uma sišavše". Tamo ćete na licu mesta čuti neke od priča iz 150 godina duge istorije ovog mesta.

KARTA ZA MUZEJ I GRADSKI PREVOZ
Ulaznice za 12. Noć muzeja već su u prodaji, po pretprodajnoj ceni od 400 dinara dok će na dan manifestacije karta koštati 450 dinara. Jedna karta za Noć muzeja, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Ulaznica će na dan manifestacije važiti kao putna isprava na svim linijama gradskog prevoza u periodu od 16 do 24 časa. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE