• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi, ne brinite, NBS skenira grčke banke

Izvor MONDO/Fonet

Poslovanje četiri banke u grčkom vlasništvu; Eurobanka, Alfa banka, Pireus i Vojvođanska banka (Nacionalna banka grčke), pojačano se prati a naročito njihova likvidnost i odnosi sa matičnim grupama.

Kako se navodi, sve mere koje NBS preventivno već primenjuje prema ovim bankama imaju za cilj pojačano praćenje svih njihovih aktivnosti, nadzor nad novčanim tokovima kako bi se sprečio nekontrolisani odliv sredstava iz zemlje, kao i održavanje potrebnog nivoa likvidnosti, rečeno je za Novosti u Narodnoj banci.

Spajanje banaka nije problem

Klijenti ne treba da brinu u slučaju eventualnog spajanja banaka, jer je reč samo o tehničkim stvarima, ističe profesor Grubišić i dodaje da će promene biti vidljive iz ugla same banke, jer se ovakav model restrukturisanja i primenjuje da bi se unapredilo poslovanje i lakše upravljalo rizicima.

Zasad, NBS nema zvaničnih informacija o spajanju banaka u Grčkoj, koje je najavljeno posle okvirnog sporazuma Atine sa spoljnim kreditorima i kada se spekulisalo da će od četiri velike banke ostati samo dve.

Čak i u situaciji da do navedenog postupka dođe, uvek treba imati u vidu da grčke banke prisutne na tržištu Srbije nisu filijale grčkih banaka, već zasebna pravna lica sa uplaćenim akcionarskim kapitalom u Srbiji, te da se promena statusa matične banke, odnosno banaka, ne primenjuje po automatizmu na njih, ističu u NBS.

Ako na srpskom tržištu dođe do spajanja neke od četiri grčke banke koje ovde posluju, klijenti, bilo da su građani ili privrednici, ne bi trebalo to ni da osete.

Jedina promena biće, eventualno, ime nove banke na njihovim platnim karticama.

Činjenica da je do preuzimanja među grčkim bankama već došlo, i to na susednom, bugarskom tržištu, gde je Eurobanka preuzela Alfa banku, po rečima ekonomiste profesora Beogradske bankarske akademije Zorana Grubišića, ukazuje da je moguće da ni naše tržište ne bude zaobiđeno.

Ali, ističe, klijenti apsolutno ne treba da brinu.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ljubica

Grčke skenira,a domaće likvidira.

ds

Ma mi se uopste ne sekiramo.Ako GUVERNERKI povecaju jos malo platu,ma tu uopste nema brige,procvetacemo,hahahaha???

Li

Nepismenost!

special image