• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Penzije i plate će biti povećane - tačka!

Izvor mondo.rs

Videćemo tačno koliko, kada i kome, u oktobru kada ponovo dođe delegacija MMF na reviziju sporazuma, rekao je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Povećanja državnih plata i penzija će biti, točka, rekao je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu povodom tekuće druge revizije stend-baj aranžmana sa MMF.

Jedina primedba – "negativna" kapitalna štednja

Primedba MMF, koju ima i sam Vučić, je da se podbacilo da kapitalnim investicijama što je dodatno popravilo finansijsko stanje. "To je tzv. negativna štednja i mi smo pozvali MMF da nam njihovi stručnjaci pomognu da investiramo na pravi način. MMF".

Na konferenciji Vučić je rekao da se o povećanju plata i penzija razgovaralo i ovom prilikom, a da će se stvar finalizovati krajem oktobra, kada se delegacija MMF vrati na sledeću reviziju, poslednju za ovu godinu.

Premijer očekuje pozitivnu ocenu u ovoj kontroli sprovođenja dogovorenog iz Vašingtona.

"Bili smo štedljivi i dobro smo radili na onome što smo dogovorili. Imamo dobar balans monetarne i fiskalne politike, jedino bismo voleli da imamo nešto veću inflaciju (do planiranih okvira) kako bi nam i BDP bio veći", rekao je premijer.

Predsednik Vlade Vučić kaže i da zbog toga očekuje da MMF ubrzo promeni prognozu rasta BDP-a za ovu godinu na 0,5 odsto, umesto nule, ali i da će to ubrzo biti i ceo procent, kada se pokrenu MSK u Subotici, Azotara i smedereska Železara zahukta.

Vučić je rekao i da MMF i dalje insistira na privatizaciji sistema kao što je Telekom Srbije i Aerodrom "Nikola Tesla", i da Vlada planira da tim parama vrati ogromne kamate koje je nasledila od prethodne vlade.

"Sada su nam kamatne stope pale i već se i po tome vidi koliko je sada Srbija uglednija i ozbiljnija zemlja koja se dobro kotira", rekao je Vučić.

Zvanični razgovori misije MMF i delegacije Srbije povodom druge kontrole aranžmana iz predostrožnosti počeli su u petak, 21. avgusta, i trajaće do 2. septembra.

Plate u javnom sektoru i penzije u Srbiji smanjene su od novembra 2014. kao deo aranžmana sa MMF-om.

ZA "RESTRUKTURISANE" JOŠ NEMA REŠENJA

Preduzeća u restrukturisanju, odnosno bankrotirana preduzeća koja se samo tako zovu, najveći su problem, veći i od konsolidacije javnih finansija, kaže premijer.

"Videćemo do maja sledeće godine, dokle je rok. Ni sam ne znam šta da vam kažem, za neke ćemo možda naći rešenje ako se može, za druge ne znam. Želeli smo zaštitimo te radnike ali to je nemoguće jer te firme su propale a lagali smo sebe kada smo ih zvali 'u restrukturisanju'", rekao je Vučić.

KAFIĆI, GDE SU VAM RAČUNI?

Vučić je najavio i velike promene u radu Poreske uprave, ocenjujući da je neverovatno da se u vreme krize otvaraju kafići i restorani, što je divna vest, a da nijedan od njih ne izdaje fiskalni račun čime smanjuje prihode budžeta.

"To je nešto što je skandalozno. Ako mi u našoj zemlji budemo uvek gledali na državu kao na kravu muzaru i da smo od jedan, dva ili tri balkanska naroda koji od države traže najviše, a najmanje su spremni za državu da daju, plašim se da ništa nećemo moći da uradimo. I to je jedan od razloga mog, možda i ličnog, blagog razočaranja zbog svega u čemu se nalazimo", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da sve ono što vlada danas radi - čini zato da bi ljudi u zemlji za dve ili tri godine živeli mnogo bolje.

"Danas su javne finansije Srbije veoma uređene, to su čisti papiri, mi ispod linije nemamo ništa, mi nikog ne varamo, pre svega ne varamo građane Srbije, imamo pošten odnos prema svima u svetu, kod nas se svaki dinar zna gde se nalazi, kako se troši", naglasio je Vučić.

"Naše javne finansije danas izgledaju i uređene su kao javne finansije u veoma razvijenim zapadno-evropskim zemljama, a ne kao javne finansije koje podsećaju na Republiku Srbiju od 2013. ili 2012. ili 2008., 2009. ili neke druge godine", kazao je premijer Srbije.

PROBLEM STAKLARA – NE OBMANJUJTE JAVNOST

Srpska fabrika stakla duguje gotovo tri miliona evra za električnu energiju i 20 miliona evra za gas, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da će se država ponašati u skladu sa zakonom - ili će naplatiti sve ili će isključivati te energente.

Vučić je rekao da iz te fabrike obmanjuju javnost kada kažu da je država vlasnik 50 odsto akcija, navodeći da je vlasnik 90 odsto Cvetan Vasilev.

"Tu se događa čitava politička hajka, u koju su uključeni neki lokalni predstavnici pojedinih beznačajnih lokalnih stranaka koje bi ponovo da budu značajne", ocenio je Vučić, poručivši i da lično obećava da zbog tog slučaja neće biti blokiran auto-put, što je najavljivano iz te fabrike.

Na današnji dan je, kako je saopštio, ta fabrika dužna 311 miliona dinara samo za struju, odnosno gotovo tri miliona evra, dok je dug za gas sedam puta veći i iznosi 20 miliona evra.

"Verujem da će ta privatna kompanija isplatiti obeveze prema državi. Uvek smo spremni da razgovaramo sa radnicima, sve što možemo da pomognemo hoćemo, sve što su do sada imali, imali su zahvaljujući velikoj pomoći vlade, ali struja i gas moraju da se plaćaju", poručio je premijer.

Država, kako je naglasio, ima isti tretman prema svima - kao što građani i sirotinja plaćaju struju, tako i tajkuni moraju da je plaćaju.

"Još jednom im ponavljam - nemojte da sanjate da zauzimate auto-put... Da zaustavljate auto-put nećete dok sam živ, ko god tako da misli, cela DS, svi zajedno... Ili ćete da ga zaustavie i onda idemo na izbore odmah da pobedite", rekao je Vučić.

Premijer je danas govorio i o problemima s migrantima, kao i o izborima u Srbiji i drugim temama.

Komentari 203

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

60ak poltrona, plus-minus 2%.

Magda

Bitno je da se uspostavi stabilnost budzeta. Sto se tice povecanja manje je bitno da li je krajem ove ili pocetkom sledece godine.

Hestija

Premijer će svakako imati podršku Evrope za politiku koju vodi , i politikom pune regionalne stabilnosti i pune posvećenosti ekonomskom napretku. Srbija će napokon dobiti podršku EU, jer je to važno pre svega za Srbiju i njene građanekoja će omogućiti otvaranje prvih poglavlja i da se posveti napretku i razvoju. Aleksandar Vučić je jedini koji teži stabilnosti, napretku i razvoju Zapadnog Balkana.

special image