Šta čitati do 18. preporučuje Aleksandar Petrović

Autor:

Pisac za MONDO preporučuje tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

3
A- A A+
aleksandar petrović Foto: Ivan Stanić/MONDO, Mario Milojević

Aleksandar Petrović nedavno je objavio svoj drugi roman. Prvi, "Kolaž za dvoje" iz 2010. bio je ljubavna priča smeštena u "svet" beogradskih kafića, a prošlogodišnja "Beogradska knjiga mrtvih" bavila se misterijom beogradske mumije.

Šta najviše volite da čitate, i koliko imate vremena za to?

"Čitam svakodnevno. Osim što mi pričinjava neizmerno zadovoljstvo i pomaže mi da pronađem odgovore na pitanja koja me zaokupljaju, svako ko želi da se ozbiljno bavi pisanjem mora mnogo i da čita. Najviše čitam romane, mada volim i knjige iz psihologije i filozofije, ali za njih moram da budem baš usredsređen, dok u romane samo uronim".

Koja je Vaša omiljena knjiga?

"Moja lista omiljenih knjiga stalno se menja u zavisnosti od toga šta sam u međuvremenu pročitao. Ipak, za mene je bila presudna 'Slika Dorijana Greja', Oskara Vajlda. Ima pravu meru tajanstvenosti, napetosti i fantastike kakvu volim, a sa druge strane postavlja pitanja o ljubavi, prijateljstvu, moralu i umetnosti".

Koje tri knjige biste svakome preporučili da pročita do 18. rođendana, i zašto baš te knjige?

"Bajke su uvek dobar izbor. Pogotovu ako možete da pronađete izdanja koja su se nekada štampala, sa bajkama različitih naroda. Tako se najbolje upoznaju druge kulture i može da se vidi koliko smo svi, iako naizgled drugačiji, zapravo slični.

Mark Tven, 'Pustolovine Toma Sojera' i 'Male žene' Lujze Mej Alkot su važne knjige o odrastanju. 'Kroz pustinju i prašumu' Henrika Sjenkeviča je za one koji vole avanture, a 'Tajni dnevnik Adrijana Mola' Sju Taunzend je vodič kroz tinejdžerski život bez obzira na nedostatak savremene tehnologije. I naravno, stripovi kao veza između književnosti i kompjuterskih igrica. Moj omiljeni junak je i dalje Marti Misterija".

Ne propustite i ostale preporuke knjiga!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti