• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. godine preporučuje Ljubica Arsić

Izvor mondo.rs

Profesorka književnosti u Muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu i nagrađivana književnica Ljubica Arsić preporučuje vam koje knjige obavezno pročitati do punoletstva.

 Ljubica Arsić preporuka knjiga za mlade

Ljubica Arsic je rodena na Svetog Nikolu 1955. godine u Beogradu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu na grupi za Jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik. Profesorka književnosti, dobitnica Andriceve nagrade, nagrade Žensko pero, "Laza Kostic" i mnogih drugih u svom poslednjem romanu "Rajska vrata" pripoveda jednu od onih prica koje nas zacuduju i koje volimo da prepricavamo: realisticne, ljudske, dirljive. Knjiga porucuje da ce svaka tajna biti otkrivena, kritikuje porodicni zavet cutanja koji nam oduzima pravo na srecu. Ovaj roman bio je u najužem izboru za Ninovu nagradu 2015. godine.

A šta cita Ljubica Arsic i koliko cesto?

"Volim da citam, u tome uživam i sigurno nedeljno procitam najmanje tri knjige. Citanje je veoma važan deo mog života i bez njega ne bih mogla da zamislim sebe, od ranog detinjstva pa do sad. Najomiljenija knjiga, hm? Teško pitanje jer ih ima mnogo - Džojsove pripovetke Mrtvi, Hulio Kortasar sa svojim pricama, roman Ernesta Sabata O junacima i grobovima, roman Majstor i Margarita Bulgakova, Ipak, ako bi trebalo da izdvojim jednu knjigu to bi bila Gogoljeva, na primer njegov roman Mrtve duše jer je u njemu sadržano sve ono cemu se divim i što kod pisca smatram genijalnim: navodna lakoca pripovedanja, tahahni humor, smelost u slikanju junaka, neverovatno poznavanje coveka i ono što je kriticarima najmilije, a to je slika epohe, ruskog i svekolikog coveka", rekla nam je.

  Pitali smo je i kao profesorku književnosti šta preporucuje kao obavezno štivo za citanje do punoletstva.

"Osamnaest godina je pristojna crta koja podrazumeva prilicnu nacitanost i zato do nje treba stici sa izborom velikana koji nudi srednjoškolska lektira. Sa osamnaest godina vec si covek i zato ne sitnicari kad je tvoj citalacki špajz u pitanju, napuni ga što je više moguce dobrim knjigama", pojasnila je i izdvojila tri knjige:

1. "Lovac u žitu" - Džerom Dejvid Selindžer

To knjiga na kojoj su stasavale generacije, a koja opisuje ono što je glavni tinejdžerski problem - neprilagodenost, traženje onog što ce nas odrediti kroz život, muke odrastanja...

2. "Dnevnik Ane Frank"

Sudbina male Jevrejke koja u Drugom ratu vodi dnevnik kao dokaz svog postojanja potresna je i važna prica o znacaju svakog života: Ova knjiga podseca nas na ljudskost i saosecanje, dramu koja može da se dogada i u detetu.

3. "Bašta sljezove boje" - Branko Copic

Ovo je poeticna knjiga o detinjstvu, a ono što je cini izuzetnom jeste Copicev nostalgicni humor, ona toplina kad nam neko ko nas voli prica o necemu što treba da zapamtimo.

Ne propustite i ostale preporuke knjiga!

_______________

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Wlaki

Eh Olivere da je u pitanju Stanija, Maca, i slicni bilo bi ih stotinu... Da dodam Orlovi rano lete. Branko ?opi?!

Oliver

Nema komentara? Ah, da, ne radi se o Kristijanu.

SERIJE