TOP 9 - Ko može jednim potezom da uništi svet

Autor:

Prema kratkom preseku nuklearnog oružja u svetu, koji je napravio britanski Indipendent, najveći potencijal za kompletno uništenje planete je još uvek u Rusiji i SAD.

8
A- A A+


Devet država na svetu trenutno raspolaže nuklearnim arsenalom - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo (koje su ujedno i priznate kao nuklearne sile pod Sporazumom o sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja) te Indija, Pakistan, Izrael i Severna Koreja (koje su bez "legalnog" priznanja njihovih arsenala).

Najviše bojnih glava s nuklearnim naoružanjem ima Rusija - čak 7.300 (kako su proteklih dana pisali neki britanski portali taj broj raste suprotno međunarodnim sporazumima), dok ih u stopu prati SAD s 6.970. Velika Britanija ima 215 bojnih glava, Francuska 300, a Kina oko 260.

Severna Koreja, koja je pre nekoliko godina uspešno testirala nuklearno oružje, ima 20 bojevih glava.

Međutim, pod zankom pitanja je efikasnost tog arsenala s obzirom na nepouzdanost i ograničen domet njihovih projektila koji mogu nositi takvo oružje. I dok je Kim Džong-Un najrizičniji faktor među svim osobama koje pritiskom dugmeta mogu izazvati masovno uništenje, zabrinutost su oduvek izazivali Indija i Pakistan, koji su tokom 20. veka prošli kroz nekoliko okršaja i u međuvremenu stvorili vlastito nuklearno oružje.

Njihovi arsenali još uvek se šire, a između sebe najmanje imaju po 100 bojevih nih glava u svakoj državi.

Velika misterija je i nuklearni arsenal Izraela, iz kojeg nikada nisu niti potvrdili, niti negirali da imaju nuklearno oružje - procenjuje se da imaju 80 bojevih glava.

Inače, od svih spomenutih država na nuklearno oružje najviše troši SAD - čak 20 milijardi dolara godišnje, što je više nego sve ostale nukelarne sile zajedno. Amerikanci su jedno i jedina nacija koja je nukelarno oružje upotrebila u ratu - 1945. sa dve su bombe uništili japanske gradove Hirošimu i Nagasaki i okončali Drugi svetski rat, uz žrtvovane živote više od 150.000 osoba.

Kuriozitet u celoj "nuklearnoj" priči je Južnoafrička Republika koja je tokom 80-ih godina prošlog veka proizvela šest komada nuklearnog oružja, ali je sve uništila ranih 90-ih.

Povezano

Sve vesti