• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veće penzije i državne plate - dogodine

Izvor Tanjug

Plate u javnom sektoru i penzije mogle da budu povećane već od naredne godine, rekao je ministar finansija Dušan Vujović, ističući da država trenutno ima višak od 40 milijardi dinara i da rebalans budžeta nije neophodan ali ga možda bude

"Premijer je obećao da ćemo razmatrati povećanje i da ćemo od ostvarenih rezultata ići sa predlogom. Imamo fantastične razultate i na kraju trećeg kvartalu imaćemo osnovu da o tome kredibilno razgovaramo, a koliko kada i u kojim sektorima, to ćemo prepustiti ciframa i dijalogu koji će se dešavati u periodu - oktobar ili novembar", rekao je Vujović.

Rebalans može, a i ne mora

Vujović je naglasio da država ne mora da radi rebalans budžeta, pošto ima izuzetno dobre performanse, ali će možda, ipak, biti urađen rebalans da bi verifikovala taj uspeh i ostvarila mogućnost da na bolji način upotrebi resurse i uštede koje je ostvarila.

On je kazao za RTS da će se "krajem ove godine ili sigurno u budžetu za narednu godinu znati precizno o kojim promenama će biti reč i koliko će građani moći da osete boljitak koji je već sada urađen na fiskalnom planu".

Vujović je naglasio da je u julu realizovan suficit od 22 milijarde dinara, a da je bio planiran deficit od 83 milijarde, tako da je država imala bolje rezultate za 95 milijardi dinara.

"To je ogromna svota - 800 miliona evra bolje nego što je planirano", naveo je Vujović, dodajući da je to ostvareno boljim performasama u prihodima i rashodima, kao i boljim vanrednim rezultatima u jednokratnim prihodima.

"U avgustu smo do juče imali još 20 milijardi u suficitu tako da imamo višak od 40 milijardi, što je jedan odsto društvenog prioizvoda, umesto deficita koji je bio planiran na nivou od 2,5 do četiri odsto u planu za budžet", rekao je ministar.

LOKALNE SAMOUPRAVE I POŠTANSKA ŠTEDIONICA

Odgovarajući na pitanje šta je od dogovorenog sa MMF-om u junu realizovano i šta je napisano u pismu koje se šalje pred sastanak direktora MMF-a koji potvrđuju ocenu revizije, Vujović ke kazao da je Zakon o finansiranju lokalne samouprave delimično izmenjen, kao i da je tu još jedna stvar.

"To je uredba Vlade kojom se vlada kao vlasnik Poštanske štedionice obraća poslovodstvu te banke i sugeriše da se fokusira na svoju osnovnu delatnost, a to je finansiranje stanovništva i malih i srednjih preduzeća", rekao je Vujović i dodao da se sugeriše i izlaženje iz problematičnih kredita (NPL).

Ministar kaže da će lokalne samouprava već od početka 2017. morati da imaju budžete zasnovane na novim principima, kao i da će se pripremati i Zakon o naknadama koji bi mogao da bude usvojen u narednih šest od osam meseci.

On je dodao da bi taj zakon mogao da se primeni već u budžetu za 2018.

Komentari 20

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MULEN ROSE

OBECANJE LUDOM RADOVANJE!

karmallo

Ima jedna lepa izreka"ako kokoška ne sanja da će sutra kljucati kukuruz,ona bi odmah crkla".Jednom ne tako davno je kralj Nikola rekao"Narode moj diko moja,narode moj stoko moja" šta je hteo da gosn kralj kaže protumačite sami i zar mi nismo indirektni saučesnici u ovom sistematskom uništavanju naše države Srbije?

PRC

@karmallo ili ti (nam): ne lipsi magarce do zelene trave

special image