Posetili smo ovogodišnji "Savamala coffee fest" gde nam je svetski šampion u kuvanju kafe Stavros Lamprinidis zakuvao jednu kaficu po njegovom receptu.
Vaša lica: Kako si je skuvao, možeš da se ženiš
"Za početak da razjasnimo nešto, ne postoje grčka, turska, srpska, američka kafa, ne. Kafa je jedna, a u zavisnosti od pripreme možete joj davati kakava god hoćete imena"
Pošto smo to utvrdili, Grk je počeo pripremu njegove čuvene kafe sa kojom je osvojio prvo mesto na svetskom šampionatu kuvanja kafe u Ibrik kategoriji. Prvo je odmerio nešto manje od 7 grama kafe koju je stavio u bakarnu džezvu sa oko 60 mililitara vode.
Sve vreme dok se kafa kuvala, neprestalno je mešao štapićem cimeta, i lagano dodavao ostale neophodne sastojke.
Pre svega ružinu vodicu kojom je prethodno pokvasio i zidove šoljice u koju će kasnije sipati gotovu kafu, kao i bademovo mleko koje sam pravi.
Na kraju je dodao par kapi razblaženog sirupa od lešnika i cimeta i sklonio džezvu sa vatre.
"Kada sipate kafu u šolju dajte joj par minuta da se odmori, pustite da se talog lepo slegne pre nego što počnete da je pijete"
"Mogu slobodno da kažem da je kafa vrsta legalne droge. Kafa je strast, kafa je ljubav, kafa je sve"