"Ove godine tretirali smo oko 80 hektara, i to samo javne površine, a problem je što te biljke ima i na privatnim površinama na koje mi nemamo pravo da uđemo. Celu teritoriju Beograda smo snimili dronom i na taj način smo locirali ambroziju, tako da smo našim opštinama podeli spiskove gde se ta biljka nalazi na privatnim parcelama kako bi inspektori izašli na teren i sa vlasnicima razgovarali o uništavanju ambrozije", rekao je Vesić za RTS, a prenosi Gradska uprava.

Za sledeću godinu pripremamo izmenu propisa prema kome će Grad Beograd moći da interveniše na privatnim parcelama, uz to da će vlasnik parcele morati da plati košenje, naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, ta biljka nakon košenja ili hemijskog tretiranja nikne ponovo za nekoliko sedmica, tako da je jedino rešenje vađenje ambrozije iz korena.

Bitka u Beogradu: Protiv ambrozije, uz pomoć nauke

"Za sledeću godinu Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sprema fond u kome će građanima nuditi jedan dinar za svaku ambroziju koju donesu sa korenom" , najavio je Vesić.

Ambrozija je korov koji negativno utiče na gotovo deset odsto stanovništva, naveo je on i dodao da ona nije više samo zdravstveni već i privredni problem jer su ljudi onemogućeni da dolaze na posao.

PAŽNJA: Ambrozija napada

"Ambrozija je postala ozbiljan problem za naš grad, ali i ceo region", zaključio je gradski menadžer, dodaje se u saopštenju.