Poreska uprava i Grad Beograd o placanju javnog prevoza

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd

Beograd preti Poreskom: Ko ne pravda pare za prevoz...

Izvor MONDO/Tanjug
Izvor MONDO/Tanjug

Povodom mišljenja Ministarstva finansija, pravno neobavezujućeg, o obavezi pravdanja novca koji se zaposlenima daje na ime prevoza, oglasila se i Poreska uprava tog ministarstva. Grad Beograd firmama preti prijavama.

autobus, bus, autobuska stanica, stajalište, stanica, prevoz, saobraćaj, gradski prevoz Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Kako Tanjug saznaje, Poreska uprava Ministarstva finansija odgovorila je Privrednoj komori Srbije na zahtev za tumačenje u vezi kontrole ispunjenosti uslova za priznavanje isplate troškova zaposlenih za dolazak i odlazak sa rada, imajući u vidu mišljenje Ministarstva finansije br. 011-00-12/2019-4 od 01. februara 2019. godine a koje se tiče kupovine mesečnih karata za prevoz javnim gradskim saobraćajem u Beogradu, popularni Bus plus.

U odgovoru Poreske uprave kaže se su u skladu sa mišljenjem Ministrstva finansija broj 011-00-12/2019-04 od 01.02.2019. godine, poslodavci - poreski obveznici, dužni da za isplate izvršene zaposlenima na ime naknada troškova za dolazak i odlazak sa rada, poseduju verodostojne računovodstvene isprave, i to: račun za kupovinu mesečne pretplatne karte, dnevne karte ili karte za jednu vožnju u javnom prevozu, račun za gorivo u slučaju korišćenja sopstvenog vozila i sl. na osnovu kojih, u kontroli dokazuju da predmetne isplate, zaista predstavljaju naknadu troškova zaposlenih za dolazak i odlazak sa rada", kaže se u odgovoru Poreske uprave Republike Srbije.

Ubuduće firme kupuju karte za prevoz, ne daju "na ruke"

Poreska uprava se bavi ovim pitanjem jer je iznos do 3.914 dinara mesečno (određen za period 01.02.2019. do 31.01.2020. godine) neoporeziv odbitak na zarade za poslodavce. To je i jedina briga za poslodavce - da li će im taj iznos Poreska priznati kao neoporeziv trošak za zaposlenog.

U Privrednoj komori Srbije potvrđeno je Tanjugu da je komora ovaj odgovor Poreske uprave Republike Srbije prosledila privrednim subjektima, članicama Privredne komore, kako bi pravilno primenjivali Zakon o porezu na dohodak građana.

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević izjavio je za Tanjug da je Grad Beograd upoznat sa odgovorom Poreske uprave Privrednoj komori Srbije i pozvao je sve kompanije sa sedištem u Beogradu da "poštuju zakon".

"Grad Beograd svakodnevno prima prijave zaposlenih da pojedini poslodavci ne plaćaju zaposlenima mesečne karte za javni prevoz. Od 1. juna podnosićemo prijave Poreskoj upravi protiv tih poslodavaca", izjavio je Vasiljević.

Mišljenje Ministarstva finansija, kao i svakog svaki sličan pravni akt drugog ministarstva, nije pravno obavezujuće. To je konstatacija Saveznog suda, Beograd Uiss609/78, od 13.10.1978. da mišljenje organa uprave ne predstavlja samostalni upravni akti) ali i decidirani staviz člana 80 Zakona o državnoj upravi - "mišljenja organa državne uprave nisu obavezujuća".

Ipak, i ovakva "preporuka" stvara nedoumice i kod stručnjaka. Povodom tog mišljenja Ministarstva finansija ovdašnja filijala svetski poznate revizorske kuće KPMG postavila je pitanje na koje Poreska u svom naknadnom mišljenju nije odgovorila.

Eksperti se pitaju da li, ako isplata u novcu zaposlenom na ime pokrića troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada nije dokumentovana računom ali jeste izvodom banke, dokumentima koja prate isplatu preko blagajne itd., takav trošak ipak priznaje za svrhe utvrđivanja poreza na dobit u poreskom periodu.

Ukoliko Grad Beograd, zbog koga je i doneto mišljenje Ministartva koje je sada napravilo "obavezu" pravdanja za sve firme u Srbiji, istraje na svojoj pretnji taj odgovor daće Upravni sud prvom prilikom kada neka firma bude tužila Beograd ili Poresku upravu zbog nametnue obaveze.

Do tada će, izgleda, računovođe po srpskim firmama morati da skupljaju i zavode fiskalne odsečke zaposlenih sa benzinskih pumpi i kiosaka.

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos

Ako oni mogu ovo da urade, onda zaposleni imaju puno pravo da traze pun iznos troskova goriva koje potrose do i sa posla...

Hanibal

I sad će poslodavci svima smanjiti plate za cenu prevoza i isplaćivati im prevoz i to je to. Opet će sve preko grbače radnika, a kao ovo je u njihovu korist

Zona Sumraka

Onaj ko biciklom ide na posao (i po 6,7 kilometara), valjda treba da sefu ili gazdi donese otisak gume sa asfalta, kao dokaz da putuje do i od posla. Ili se tim ljudima ne placa put? Glup predlog zakona.

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader