Električni autobusi u Beogradu
MONDO/Marko Tanasković ilustracija

Zelena energija, čistiji vazduh... Ovo je proklamovana strategija države u narednim godinama, a s tim u vezi je i najava da će iz Ikarbusa do kraja godine iz proizvodnje izaći prvi autobus na električni pogon.

U Beogradu trenutno u upotrebi pet gradskih električnih autobusa koji saobraćaju od 2016. u Beogradu na liniji EKO1, a plan je da ih u budućnosti bude mnogo više.

Kakav Beograd želimo? (ANKETA)

Autobusi na baterije su postali vrlo ozbiljna stvar. Kina je predvodnik ovog e-talasa, pa se tako u toj zemlji nalazi čak 99 odsto od 385.000 električnih autobusa, koliko ih je u upotrebi u celom svetu.

Kineski gradovi svakih pet nedelja uvećavaju ovu brojku za skoro 10 hiljada novih vozila, što je identično celokupnom londonskom javnom prevozu.

S obzirom da klasični gradski autobusi troše i 30 puta više goriva od prosečnog automobila, njihov uticaj postaje sve opipljiviji po potrošnju goriva. Tako se na svakih 1.000 električnih autobusa svakodnevno uštedi 500 barela nafte, pa će globalno e-flota ove godine uštedeti 279.000 barela nafte, što je ekvivalent ukupne godišnje potrošnje Grčke.

Električni autobusi najveće prednosti pokazuju u gradovima, zbog jednostavnog sistema punjenja, nulte emisije izduvnih gasova i veoma tihog rada koji utiče na kvalitet života.

Najbolji primer kako e-busevi mogu doprineti životnoj okolini je viđen u kineskom gradu Šenženu. Pre deset godina, ovaj grad je imao velikih problema sa smogom, pa je raspisan pilor projekat za uvođenje električnih autobusa. Tri godine kasnije su počela da se uvode prva vozila na baterije, da bi prošlog decembra svih 16.359 autobusa u ovom gradu bili električni.

PRVI grad na svetu sa potpunim ekološkim prevozom!


Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić prisustvovao je danas prezentaciji u Ikarbusu, gde je od predstavnika kineske kompanije Lanzhou Guangdong New Energy Automobile (LGNEA), koja se bavi priozvodnjom električnih i inovativnih vozila, čuo najavu da će do kraja godine iz proizvodnje izaći prvi autobus na električni pogon.