Kako pokazuju rezultati Agencije za zaštitu životne sredine u mernim stanicama na Novom Beogradu, prisustvo polena ambrozije je u "crvenoj zoni" koja označava visoku koncentraciju, sa tendencijom rasta u narednim danima.

Rezultati merenja u stanici "Zeleno brdo" na Zvezdari beleže srednju koncentraciju koja je u "žutoj zoni", ali takođe sa mogućnošću porasta.

Iako su gradski čelnici najavljivali da će ove godine biti uništeno čak 1.800 hektara ambrozija, a iz budžeta izdvojeno 100 miliona dinara za ove potrebe, polen ove korovske biljke počeo je da guši alergične Beograđane.

Prema rečima stručnjaka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, cvetanje ove invazivne korovske biljke, koja je uzročnik i najjačih alergija, uglavnom je uvećano kada su prosečne dnevne temperature niže od 30 stepeni, što je bio slučaj u prethodna dva dana.

SUZBIJANjE

Do sada ambrozija je u najvećem stepenu suzbijana na teritoriji opština Novi Beograd i Palilula, a velika koncentracija je zabeležena u prigradskim opštinama Barajevo, Lazarevac i Mladenovac, i to uglavnom na površinama poljoprivrednog karaktera.

"Mestimične padavine i velika prisutnost vlage prouzrokovali su bujanje korova ambrozije", objašnjavaju stručnjaci.

Sa zahlađenjem i padom temperature, realno je očekivati i povećanu koncentraciju ambrozije, posebno jer se, inače, najviše vrednosti beleže u drugoj polovini avgusta i početkom septembra.

Nadležne ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju i JKP "Zelenilo" suzbijanje ove korovske biljke obavljaju od druge dekade maja. Do početka avgusta uništili su ukupno 370 hektara ambrozije na gradskim neuređenim površinama.

"Ovo nije problem koji je moguće rešiti za godinu dana i ne možemo da obećamo sugrađanima da već ove godine očekuju drastično poboljšanje, ali je važno da svake godine napredujemo i na kraju dostignemo cilj - svođenje pojave ove biljke na minimalnu meru", izjavio je nedavno gradonačelnik Zoran Radojičić.

Plan je da u roku od dve do tri godine monitoring "pokriva" 10.000 hektara, a naravno i da na tolikoj površini ova biljka bude uništena, dodao je on.

(Mondo/Novosti)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.