Gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić izjavio je da je prošle godine monitoring ambrozije rađen na oko 370 hektara, dok je ove godine reč o 2.000 hektara, što je skoro šest puta više.

Mere, uvedene u saradnji sa Biološkim fakultetom, već daju odlične rezultate jer su, ako se uporede prvih 12 dana avgusta ove i prošle godine, merenja pokazala da je na istom mernom mestu prošle godine bilo 438 čestica alergena, a ove svega 98.

"U ovom trenutku deluje da će ova godina biti značajno bolja od prošle. Formirali smo i Centar za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju ambrozije na teritoriji grada, čiji je naredni sastanak početkom septembra, kada je i svojevrstan 'pik' cvetanja ambrozije", rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao da je Novi Beograd jedan od delova grada gde je definisana veća koncetracija ambrozije.

Plan je da u roku od dve do tri godine monitoring 'pokriva' 10.000 hektara, na kojima će ambrozija biti uništena.

Kada je u pitanju uništavanje hemijskim sredstvima, ono je sprovođeno ove godine na 130 hektara a korišćena sredstva su ekološki prihvatljiva.

"Do sada je ove godine 370 hektara ambrozije uništeno košenjem na gradskim neuređenim površinama. Zelenilo Beograd radi uništavanje ambrozije na oko 3.000 hektara, isto kao i prošle godine, a u ovaj posao sada smo uključili i prigradske opštine, gde je problem sa ambrozijom takođe bio veoma izražen", rekao je Radojičić za RTS, a saopštila Gradska uprava.

Podsetio je da Grad Beograd ima desetogodišnju strategiju, prema kojoj se površina na kojoj se ambrozija uništava povećava iz godine u godinu.

"Ovo nije problem koji je moguće rešiti za godinu dana i ne možemo da obećamo sugrađanima da već ove godine očekuju drastično poboljšanje, ali je važno da svake godine napredujemo i na kraju dostignemo cilj - svođenje pojave ove biljke na minimalnu meru", rekao je Radojičić.

Dodao je da je utisak da je sve više ljudi, kod nas i u svetu, alergično na ambroziju, te da čak oko 30 odsto ljudi u svetu ne odlazi na posao zbog alergijskih manifestacija tokom najjačeg cvetanja ambrozije, što ima i socijalno-ekonomskih reperkusija.

Borba protiv ambrozije je teška i ozbiljna jer, na primer, vetar polen ambrozije može da nosi i do 100 kilometara, dodao je Radojičić.

Građani, dodaje, mogu da daju svoj doprinos tako što će uništiti ambroziju u svom dvorištu, a tamo gde to ne mogu da učine, treba da prijave Beokomu ili gradskom Sekretarijatu za zdravstvo.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.