Soliter u Ulici Jurija Gagarina 102 u Bloku 62 na Novom Beogradu, koji ima 20 spratova i 78 stanova, počeo je da se sleže. Da su nastali problemi sa statikom višespratnice, videlo se kada je popucala betonska ograda u prizemlju, koju su nadležni iz JP “Gradsko stambeno”, reagujući po prijavi stanara, poduprli drvenim gredama kako se zid ne bi srušio.

Kako su rekli iz ovog gradskog preduzeća, potrebno je da stanari o svom trošku izrade projekat sanacije za betonski deo ograde, posle čega bi po tom nacrtu nadležne ekipe popravile štetu. Žitelji ovog solitera kažu da je stabilnost “popustila” prošle godine te da je, osim betonske ograde u prizemlju, popucalo i nekoliko zidova na istom nivou.

"Naša zgrada je stara 44 godine i lane su počeli problemi sa statikom", pričaju ljudi iz ove višespratnice.

"Kad smo primetili da se zgrada slegla, obavestili smo upravnika a on ‘Gradsko stambeno‘. Oni su došli i postavili ove drvene grede kao privremeno rešenje. Rekli su nam da treba da uradimo projekat sanacije. Ne znam kako će komšije da skupe novac za taj elaborat, niti nam je jasno zašto mi to moramo da radimo. Stepenice mogu brzo da se reše i srede, odnosno ta sporna betonska ograda. Nije nam nimalo svejedno", pričaju stanari.

I sve dok se stanari ne dogovore kako će i kada uraditi elaborat sanacije, problem će biti na “čekanju”. Jer, kako su saopštili rekli iz “Gradskog stambenog”, oni nisu registrovani za projektantske usluge, tako da komšije iz Jurija Gagarina 102 moraju angažovati neku kuću koja je licencirana za to.

"Kada projekat bude urađen, potrebno je da nam bude dostavljen, kako bismo preduzeli dalje korake i rešili ovaj problem na duži vremenski rok. O svemu ovome upravnik stambene zajednice obavešten je još 20. oktobra. Sporni panel mogao je biti ograđen i sigurnosnom trakom ali, ukoliko bi je neko pokidao, upozorenje se ne bi videlo. Ovaj vid potpore i upozorenja adekvatan je politici našeg preduzeća, koja bezbednost korisnika postavlja kao apsolutni prioritet", objašnjavaju u ovom gradskom preduzeću.

(MONDO/Novosti)