Samedin Rovčanin je jedna od nekoliko retkih mladih osoba iz Srbije koje su dobile prestižnu “Čivning“ stipendiju koja dodeluje vlada Velike Britanije. Za ovu stipendiju se godišnje prijavi više od 60.000 studenata širom sveta. O svom početku omladinskog aktivizma u rodnom Prijepolju, preko Filološkog fakulteta, do predstavljanja Srbije u Ujedinjenim nacijama i postdiplomskih studija u Edinburgu, govorio je za MONDO.

Samedin Rovčanin (32) je mladić iz Prijepolja koji trenutno živi u Edinburgu u Škotskoj, a uskoro se vraća u Srbiju jer ga dobijena stipendija obavezuje na život i rad u domovini. Na prestižnom Univerzitetu u Edinburgu je završio postdiplomske studije u oblasti međunarodnog razvoja. Ovaj program pripada domenu političkih nauka, a predstavlja posmatranje i analizu vodećih svetskih problema kao što su siromaštvo, nejednakosti i glad. Univerzitet u Edinburgu se nalazi na izuzetno visokom 15. mestu na "QS" rang listi najboljih Univerziteta sveta u 2023. godini. Iza sebe je ostavio prestižne obrazovne institucije kao što su Prinston, Kolumbija, Kornel... Na njemu su, između ostalih, studirali i Čarls Darvin, Dejvid Hjum i Aleksandar Grejam Bel.

Omladinski aktivizam sam započeo u rodnom Prijepolju 2012. godine osnivanjem organizacije ‘Mladi i talentovani‘, a nešto kasnije sam rukovodio i ‘Krovnom organizacijom mladih Srbije‘ (KOMS). Učestvovao sam i u dizajnu nacionalnog programa zapošljavanja mladih ‘Moja prva plata‘ i u Radnoj grupi Vlade Republike Srbije za rešavanje stambenog pitanja mladih“, kazao je Samedin.

Pri kraju osnovnih studija engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, put ga je odveo u Sjedinjene Američke Države. Samedin je 2017. godine bio izabran za prvog omladinskog delegata Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Prijavio se zajedno sa više stotina drugih kandidata.

Usledili su višesatni eliminacioni testovi i intervjui pred predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija. Datum i vreme poslednjeg intervjua za najuže odabrane kandidate su mi javljeni kasno, pa sam na intervju otišao u jedinoj čistoj odeći koju sam u tom trenutku imao u ormanu – bermudama i Guns ’n Roses majici. Moji protivkandidati nisu imali tih problema, bili su u odelima na peglu i uglancanim cipelama. Nekoliko dana kasnije mi je javljeno da sam izabran“, rekao je Samedin.

Otkrio je koji su bili uslovi za prijavu.

"Uslovi su bili da ste student, da imate uspeh u nastavnim aktivnostima, da poznajete bar jedan strani jezik, kao i omladinsku politiku i sistem funkcionisanja Ujedinjenih nacija”, dodaje on.

Mandat mu je trajao godinu dana i tokom njega je sarađivao sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije, Ministarstvom omladine i sporta i Udruženjem za Ujedinjene nacije Srbije. U svojim izlaganjima pred organima i komisijama Ujedinjenih nacija je ukazivao na globalne izazove i probleme sa kojima se mladi svakodnevno suočavaju, i to pre svega na nezaposlenost i neadekvatnost obrazovnih sistema, kao i na ugroženo mentalno zdravlje koje predstavlja sve veću prepreku u rastu i razvoju mladih ljudi.

U periodu između 2020. i 2021. godine sam bio član i koordinator Komisije za finansijsku kontrolu Evropskog omladinskog foruma sa sedištem u Briselu. Ova, najznačajnija evropska mreža mladih je uspela da 2018. godine izbori zabranu neplaćenog stažiranja mladih u nekoliko institucija Evropske unije“, zaključio je Samedin.

Nedavno, trećeg novembra je završio master studije na Univerzitetu u Edinburgu i uskoro se vraća u Srbiju i nada se da će svojim znanjem i internacionalnim iskustvom dati doprinos poboljšanju pozicije mladih u našem društvu.

Privatna arhiva Prvi mladi predstavnik Srbije u Ujedinjenim nacijama

(MONDO)