• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEOGRAD DANAS SLAVI SPASOVDAN! Litija kreće od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg

Autor Ivana Vlajković

Spasovdanska litija u Beogradu.

 Spasovdanska litija u Beogradu 13 jun 2024 Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

Srpska prestonica slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.

Srpska pravoslavna crkva poziva sve one koji žele da uzmu učešće u Spasovdanskoj litiji da se od 18 časova okupe u Ulici kralja Milana, na potezu kod Skupštine Grada Beograda, kao i da na licu mesta poslušaju uputstva organizatora. Programom je predviđeno da litija krene od Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u 19 časova Ulicom kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh srpski Porfirije pročitati jevanđelje i osveštati prestoničke ulice.

Slavska litija će zatim, predvođena kivotom sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje, preko Bulevara oslobođenja doći do Spomen-Hrama Svetog Save. Uslediće patrijarhova beseda, posle čega će biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene narodu na poklonjenje i celivanje.

Ove godine pravoslavna crkva proslavlja Svetog oca Justina Ćelijskog, rođenog pre 130 godina, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa njegovih moštiju. Svetitelj, otac Justin Popović bio je teolog i bogoslov koji je živeo u 20. veku. Povodom Spasovdana Beograd je posetio i mitropolit istočnoamerički i njujorški Ruske zagranične crkve Nikolaj, koji će u liturgiji sasluživati patrijarha Porfirija.

Srpska pravoslavna crkva navodi da ruski mitropolit - "radi duhovnog ukrepljenja i poklonjenja pravoslavnih Srba u Beograd donosi čudotvornu ikonu Majke Božje Znamenje". Objašnjava se da je ikona "Znamenje" 1295. godine pronađena u korenu jednog drveta u gradu Kursku i da stolećima čuva, štiti i isceljuje.

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:40
Spasovdanska litija ide preko Slavije
Izvor: Kurir
Izvor: Kurir

(Kurir/MONDO/I.V.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DžoMa

Kako može neživa stvar, tj. grad da ima slavu???

special image