Beograd ima dva načina, odnosno izvora snabdevanja.
Većim delom, sad negde oko 60 % ukupno proizvedene vode jeste voda iz reke Save, znači radi se o površinskim vodama, a negde oko 40 % proizvedne vode je bunarska voda, kaže Radomir Vujadin, direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.
Sam tehnološki proces proizvodnje kod površinske vode na „Makišu” prolazi kroz sedam faza.
- Prva jeste korekcija PH vrednosti ulazne vode pomoću ugljen-dioksida, zatim sledeća faza ide predjonizacija, odnosno predhlorisanje, zatim bistrenje vode. Pod bistrenjem podrazumevamo koagulaciju, flokulaciju i taloženje. Posle, sva ta voda ide dalje gde se vrši glavna ozonizacija, pa peti proces odnosno peta faza je filtracija kroz dvoslojne filtere, pa onda kreće filtracija na filterima sa granulisanim aktivnim ugljem i kao sedma faza imamo hlorisanje gde radimo primarno hlorisanje radi održaanja kvaliteta vode u rezerovarima i rezrvoarima čiste vode, i sekundarno hlorisanje radi održavanja kvaliteta vode u distributivnim cevima, objašnjava Vujadin.
Prema rečima direktora JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, kalitet vode je na zadovoljavajućem nivou.
- Funkcionišemo i pratimo sve parametre u skladu sa pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode i tu nema apsolutno nikakvih kalkulacija, precizira direktor Vujadin.
Trenutno je kapacitet proizvodnje „Beogradskog vodovoda" 7000 litara vode u sekundi.
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!