Beograd na Mondu

Ministarstvo traži da se ZAŠTITI KALEMEGDAN: STOP za gradnju OVIH objekata

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Na čitavom području Kalemegdana prema predlogu uredbe ministarstva ekologije, zabranjuje se izgradnja objekata turističkog smeštaja i ugostiteljstva, gradnja i dograđivanje objekata koji nisu u funkciji prirodnog i kulturnog dobra...

Ministarstvo zaštite životne sredine stavilo je na javni uvid Predlog uredbe o zaštiti i studiji zaštite spomenika prirode "Kalemegdanski rt" koji se nalazi u beogradskoj opštini Stari grad, a prostire se na 14 hektara i 7 ari u državnoj svojini, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Kalemegdanski rt opisan je kao geološki profil miocenskih sedimenata koji se nalazi južno od ušća Save u Dunav na teritoriji gradske opštine Stari Grad a predloženo je da se stavi pod zaštitu kao spomenik prirode i to u Prvu kategoriju "zaštićenog područja od međunarodnog, nacionalnog odnosno izuzetnog značaja".

Cilj zaštite je očuvanje sedimenata koji su prirodna retkost i "jedinstven ostatak mediteranskog stadijuma - najstariji u istoriji panonskog mora".

Za zaštitu je predložena površina od 14 hektara i sedam ari koja je u državnoj svojini, od toga za 2. stepen zaštite predloženo je 3,42 hektara padine između Donjeg i Gornjeg grada sa Barutanom i Mitropolitovim domom, dok bi ostatak površine bio pod trećim stepenom zaštite.

Na čitavom području Kalemegdanskog rta zabranjuje se izgradnja objekata turističkog smeštaja i ugostiteljstva, i energetskih objekata, sadnja materijala koji bi svojom visinom moga da umanji vidnu površinu profila, modeliranje terena, gradnja i/li dograđivanje objekata koji nisu u funkciji prirodnog i kulturnog dobra.

Na površinama predviđenim za drugi stepen zaštite dodatne su zabrane uništavanja postojećih prirodnih izdanaka kao i fosilnog materijala na izdancima sedimenata, odnosno uništavanje vegetacije, zasecanje padine i odvijanje manifestacija kojima bi se mogli ugroziti izdanci.

Predlogom odluke Spomenik prirode "Kalemegdanski rt" poverava se na upravljanje JKP "Zelenilo - Beograd".

Javni uvid traje do 6. novembra a predlog dokumenta koji je izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije dostupan je preko sajta kao i u prostorijama ovog ministarstva.

Na predloženu uredbu o zaštiti Kalimegdanskog rta fizička i pravna lica mogu primedbe dostaviti Ministastvu a javna rasprava zakazana je 15. novembar u prostorijama Gradske uprave Beograda.